Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Εμπλοκή με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της μονής

Εμπλοκή με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου που ζήτησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ερωτηματικά για το ρόλο του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου της «Επιτροπής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος» Σ. Γκρόζου, προέκυψε χθες από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Σ. Γκρόζος (διαδέχτηκε τον Γ. Ζορμπά) φέρεται να δίνει αντιφατικές απαντήσεις στην Εξεταστική στο ερώτημα που του τέθηκε, σχετικά με το εάν η Επιτροπή του άνοιξε ή όχι τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου.

Συγκεκριμένα, η Εξεταστική Επιτροπή, με επιστολή της προς τον Σ. Γκρόζο, στις 12 Νοέμβρη ζητάει να μάθει εάν έχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής και σε περίπτωση που έχει γίνει κάτι τέτοιο να αποσταλεί στη Βουλή το αποτέλεσμα όλης της κίνησης όλων των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και τα δάνεια της Μονής.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Χ. Μαρκογιαννάκης, την ίδια μέρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σ. Γκρόζο και σχημάτισε την εντύπωση ότι είχαν ανοιχτεί οι λογαριασμοί, αφού του είπε ο Γκρόζος ότι αυτά τα στοιχεία είναι απόρρητα και εάν αποσταλούν στην Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δε θα διαρρεύσουν.

Χθες όμως ο Σ. Γκρόζος, με επιστολή του στην Εξεταστική Επιτροπή, αναφέρει ότι δεν έγινε άνοιγμα των λογαριασμών, αλλά απλώς «πάγωσαν» λογαριασμοί ύψους 67 εκατομμυρίων που αφορούσαν την αγοραπωλησία του «Ολυμπιακού Ακινήτου» στους Θρακομακεδόνες. Σε αυτήν τονίζει ότι «επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα μας ενημέρωσαν ότι ήδη προέβησαν στο πάγωμα των τηρουμένων σε αυτά τραπεζικών λογαριασμών δεν κρίθηκε αναγκαίο το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής».

O εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τοποθετούμενος πάνω στο θέμα, τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί αυτοτελώς και χωρίς την παρέμβαση άλλων να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής και ζήτησε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα, προκειμένου να γίνει αυτό το άνοιγμα.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί θα στείλει επιστολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με την οποία θα ζητάει το άμεσο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την αποστολή των αποτελεσμάτων της έρευνας στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε διαδικαστικό ζήτημα για την κλήση και άλλων μαρτύρων πέρα από αυτούς που συμφωνήθηκαν στην αρχή, η ΝΔ το αρνήθηκε και, μετά από πολύωρη ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, επήλθε δικομματικός συμβιβασμός και έτσι θα κληθούν κάποιοι φορείς της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική, η συμβολαιογράφος Α. Πελέκη (σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη) είπε ότι συνέταξε τα συμβόλαια ανταλλαγής μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου «νόμιμα και έγκυρα». Ισχυρίστηκε ότι τα βυζαντινά χρυσόβουλα αναγνωρίζονται ως έγκυροι τίτλοι ιδιοκτησίας και ανέφερε ότι η ίδια συνέτασσε τα συμβόλαια, με βάση τα στοιχεία που της προσκόμιζαν η Μονή και το Δημόσιο, αφού η ίδια δεν μπορεί να κάνει χαρακτηρισμούς των εκτάσεων που ανταλλάχτηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόμνημα Δούκα στην εξεταστική(2010-05-04 00:00:00.0)
Μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς της Μονής(2008-12-05 00:00:00.0)
Στη λογική του συμψηφισμού ο Π. Ψωμιάδης(2008-11-26 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενταφιάζουν το σκάνδαλο Βατοπεδίου(2008-10-25 00:00:00.0)
Εξεταστική σε βάθος χρόνου και σ' εκτεταμένο πεδίο(2008-10-16 00:00:00.0)
Δικομματική αντιπαράθεση με αφορμή λογαριασμούς(2005-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ