Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεταμορφώσεις των αστικών - μικροαστικών κομμάτων

Οπως είναι γνωστό, τα αστικά και μικροαστικά κόμματα όταν χρεοκοπούν στη συνείδηση του λαού, αλλάζουν πολύ εύκολα ονομασία. Παρουσιάζονται σαν κάτι καινούριο στην πολιτική σκηνή του τόπου, ενώ εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους στόχους, την ίδια πολιτική εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Και, φυσικά, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Είδαμε λοιπόν, στη διαδρομή των τελευταίων έξι - επτά δεκαετιών, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των αστικών κομμάτων, π.χ. το Λαϊκό Κόμμα να μεταμορφώνεται σε Συναγερμό, κατόπιν σε ΕΡΕ και, μετά την πτώση της χούντας, σε Ν. Δημοκρατία. Αντίστοιχα, τα κόμματα του «κεντρώου» χώρου, άλλοτε ονομάζονται Φιλελεύθεροι, άλλοτε ΕΠΕΚ, άλλοτε «Κέντρο» και τώρα, ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια γραμμή βάδισαν και οι «Μηδίσαντες» (προσοχή στη λέξη Μηδίσαντες: Είναι αυτοί που στους Μηδικούς πολέμους, πέρασαν με το μέρος του εχθρού. Δηλαδή οι προδώσαντες). Στην αρχή ονόμασαν το κόμμα τους «ΚΚΕ εσ.». Πρόσθεσαν δηλαδή μια σκωληκοειδή απόφυση στο όνομα του ΚΚΕ. Κατόπιν το μετονόμασαν σε ΕΑΡ. Και όταν συγκροτήθηκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (με συμμετοχή διαφόρων συνιστωσών της Αριστεράς) και ακολούθησε η αποχώρηση διαφόρων στελεχών από το ΚΚΕ, οικειοποιήθηκαν τον τίτλο αυτό, εμφανίζοντας το ΣΥΝ σαν ένα αυτοτελές κόμμα. Τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία μικρών πολιτικών ομάδων, ονομάστηκαν ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουν, έτσι, να κρύψουν την ταυτότητά τους, να ξεγελάσουν και να προσεταιριστούν ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, δυσαρεστημένους από την πολιτική των κομμάτων τους και ανίδεους από πολιτικάντικα παιχνίδια.

Και είναι αλήθεια ότι, αν τα παλαιότερα χρόνια ένα τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετακινούνταν κυρίως από το ένα στο άλλο κόμμα του δικομματισμού, τώρα το αποφεύγουν.

Ετσι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις (άλλο πράγμα τώρα ότι οι κρατούντες προσπαθούν με αυτές να καναλιζάρουν τη σκέψη και να κατευθύνουν τις μάζες σε επιθυμητούς γι' αυτούς στόχους), οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων άλλαξαν ρότα. Πολλοί προτιμούν να δώσουν την ψήφο τους στο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ που το θεωρούν σαν κάτι το «ουδέτερο», ανώδυνο και ακίνδυνο για το αστικό κατεστημένο. Δουλεύουν - σπρώχνουν και τα αστικά ΜΜΕ προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι απλά μια συνήθης ροή σε συγκοινωνούντα αστικά δοχεία... Ας το σκεφθούν οι απλοί εργαζόμενοι και να μην παρασύρονται. Το Κόμμα που είναι στον αντίποδα αυτών των κομμάτων είναι το ΚΚΕ, στο οποίο μπορούν να εμπιστευτούν τις ελπίδες τους.


Συντροφικά
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,
Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ