Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλήθος κόσμου στο χώρο, όλο το Σαββατοκύριακο

«Το Πολυτεχνείο Ζει. Οχι στον ιμπεριαλισμό. Μόνη απάντηση ο Σοσιαλισμός». Το κεντρικό πανό που κοσμεί το χώρο του Πολυτεχνείο έδινε το στίγμα του αγώνα. Του αγώνα, που έδωσαν οι προηγούμενες γενιές και του αγώνα που θα δώσουν οι αυριανές, μέχρι τα οράματα για «ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία» γίνουν πράξη. Είναι τα ίδια οράματα που ενέπνευσαν τους πιο μεγαλειώδεις απ' τους αγώνες του λαού μας.

* * *

Μετανάστες εργάτες. Απολυμένοι Μπαγκλαντέζοι της «Lady Fashion». Εκπρόσωποι της αφγανικής κοινότητας. «Μαθητές» από το σχολείο μεταναστών του ΠΑΜΕ, που το Σάββατο έκαναν «μάθημα για το Πολυτεχνείο». Ολοι τους επισκέφτηκαν το χώρο, ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις και άφησαν μερικά λουλούδια στο μνημείο. Γιατί είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης ο αγωνιστικός εορτασμός και αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας είναι και οι μετανάστες.

* * *

Πρωί Σαββάτου και στην πύλη του Πολυτεχνείου εκατοντάδες νέοι υποδέχονται τους μαχητές που δε λύγισαν ποτέ, «ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές». Αντιστασιακές οργανώσεις (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, Αναπήρων του '40-'41, Αγωνιστών Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, Συνταξιούχων Αναπήρων) καταθέτουν στεφάνι. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των ονείρων μας μαζί με τη νεολαία, μαζί με τον ελληνικό λαό εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στις πρώτες γραμμές του αγώνα για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, για το σοσιαλισμό», δηλώνει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΔΣ των Δημοσιογράφων Αγωνιστών της ΕΑ. Και η Ελένη Δασκαλοπούλου - Μωραΐτου, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, καλεί «τη νεολαία να συνεχίσει στα βήματα των παιδιών του Πολυτεχνείου, της Εθνικής Αντίστασης και της θρυλικής ΕΠΟΝ».

* * *

Σάββατο απόγευμα και ο κόσμος αρχίζει να φεύγει από το Πολυτεχνείο. Μαζί με αυτούς ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Πιασμένο χέρι χέρι, σιγοψιθυρίζει τα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα. Φτάνει στην έξοδο όπου τα λουλούδια του κόσμου έχουν γεμίσει την προτομή. Εκείνη γυρνάει και ζητά από τον σύζυγό της να θυμηθεί τη νεολαία εκείνης της εποχής. Και εκείνος της απαντά με χαμόγελο. «Μην ανησυχείς. Με τέτοια νεολαία, μη φοβάσαι τίποτα», δείχνοντάς της με περηφάνια τα παιδιά της ΚΝΕ...

* * *

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που βρέθηκε στο χώρο την Κυριακή το πρωί. Ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μαχαίρας δήλωσε: «Κάθε χρόνο είμαστε εδώ "παρών" και επαναλαμβάνουμε τον όρκο μας ότι θα αγωνιζόμαστε δίπλα στο λαό για τη διεθνή ειρήνη και για τα εσωτερικά προβλήματα».

* * *

Στεφάνι κατέθεσαν και οι συνταξιουχικές ενώσεις ΙΚΑ, ΟΕΕ ΤΕΒΕ, που υπογράμμισαν την ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί, γιατί τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά σήμερα οξύνονται ακόμα περισσότερο. «Προχτές ακόμα, που επισκεφτήκαμε τον πρωθυπουργό φύγαμε με άδειες τσέπες. Για τα μονοπώλια και τις τράπεζες έχουν, για τους συνταξιούχους και τους εργάτες δεν έχουν μία», δήλωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους των συνταξιούχων ο Δ. Μαυρουδόγλου.

* * *

Εν μέσω του 10ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, μέλη της ΟΓΕ και της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών βρίσκονται στο χώρο του Πολυτεχνείου και δηλώνουν: «Συνεχίζουμε και παλεύουμε γιατί κανένα από τα αιτήματα του τότε δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα. Δεν είμαστε μόνες, παλεύουμε με όλες τις γυναίκες, απ' όλο τον κόσμο. Τιμούμε με τον καλύτερο τρόπο τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου».

* * *

Χιλιάδες γονείς βρέθηκαν εκεί με τα παιδιά τους, αγοράκια, κοριτσάκια, νήπια, παιδιά δημοτικού, μ' ένα λουλούδι στο χέρι... «για να δουν και να μάθουν τι έγινε εδώ, ας είναι τόσο μικρά»... «γιατί ξαναρχίζουμε από την αρχή και θα έχουμε καινούρια πολυτεχνεία, κι άλλους αγώνες»...

* * *

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Το σύνθημα ακούστηκε την ώρα που στρατευμένοι νέοι κατέθεταν στεφάνι στο χώρο. Το μήνυμα σαφές: Η στρατευμένη νεολαία δεν έχει κανένα λόγο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΝΑΤΟικών φονιάδων, αλλά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Νωρίτερα από τα μεγάφωνα διαβάστηκε το γράμμα του ναύτη Γιώργου Ελταχίρ, που επισήμανε ακριβώς αυτό. Οτι ο δρόμος για το μαζικό λαϊκό κίνημα δεν είναι άλλος από αυτόν της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

* * *

Την ώρα που ήρθε να καταθέσει στεφάνι η ΚΠΕ του ΣΥΝ και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, οι φοιτητές και οι νεολαίοι, που ήταν εκείνη την ώρα στο χώρο, έδωσαν αυθόρμητα την απάντησή τους με ένα σύνθημα: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ