Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης για τα ασφαλιστικά ταμεία

Αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε στους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση:

«Υστερα από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της κάλυψης των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχασαν πάνω από 2 δισ. ευρώ αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: Στηρίζουμε τα Ταμεία.

Οταν ζητήσαμε πώς συγκεκριμένα θα στηρίξουν τα Ταμεία, απάντησε με τον εξής τρόπο: Κοινωνικές μεταβιβάσεις. Και όταν λέει κοινωνικές μεταβιβάσεις, το 95% αφορούσε τα γνωστά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

Συγκεκριμένα πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπε. Τα Ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν θιγεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 μέχρι σήμερα τους χρωστάνε. Και το μόνο που μας εξήγησε είναι ότι είναι σωστό τα Ταμεία να παίζουν στο χρηματιστήριο, να παίζουν στον τζόγο όπως λέμε εμείς.

Υπενθυμίζω το εξής πράγμα: Και όταν ακόμα δεν υπάρχει οικονομική κρίση, τα χρηματιστήρια από χώρα σε χώρα, και στην Ελλάδα, έχουν κρίση γιατί οι μετοχές εκεί που επενδύονται, μπορεί να γίνουν και λάθη, είτε η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να πέσει έξω και επομένως μόνο το γεγονός ότι κάνεις πρόβλεψη να κερδίσεις οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, πολύ περισσότερο που η κρίση θα είναι παρατεταμένη και βαθιά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε το εξής πράγμα:

Η κυβέρνηση να αγοράσει από τις τράπεζες τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή αγοράς και όχι στη σημερινή τιμή, να καλύψει τις απώλειες και να σταματήσει το τζογάρισμα».

Σε ερώτηση για τις απολύσεις που θα φέρει η κρίση και αν το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τον προϋπολογισμό, η Αλ. Παπαρήγα, απάντησε:

«Η κρίση δεν έχει αποκλειστική σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είχαν αυτά τα γνωστά "ομόλογα". Εκαναν, κυρίως, επενδύσεις στο εξωτερικό. Η κρίση ξεκινάει και διεθνώς, και στην Ελλάδα, από την ίδια την παραγωγή. Εχουμε υπερσυσσώρευση κερδών, κεφαλαίων και εμπορευμάτων, σε συνθήκες όπου η παραγωγή και οι επενδύσεις πραγματοποιούνταν άναρχα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες όπου έχει μεγαλώσει η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.

Επομένως, το ζήτημα ούτε με τον προϋπολογισμό αντιμετωπίζεται. Γι' αυτό εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα που βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων. Πρόκειται, στην ουσία, για αμυντικά μέτρα και από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι ο λαός να αντιταχθεί με τη γενική γραμμή πλεύσης.

Ομως, η κρίση δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απολύσεις γίνονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία, για παράδειγμα, που μπαίνει σε τροχιά ύφεσης είχε "τοξικά ομόλογα"; Λοιπόν, μην τα μπερδεύουμε αυτά. Το τραπεζικό σύστημα οξύνει την κρίση, την παραοξύνει, αλλά δεν την προκαλεί από μόνο του».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε:

«Εγώ είπα ότι μάλλον η ημερομηνία θα είναι έκπληξη από τη μεριά του πρωθυπουργού. Αυτό είπα. Πιστεύω και εγώ ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι το 2010. Θα πάει πιο νωρίς σε εκλογές. Τώρα την ημερομηνία - έκπληξη την έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Η έκπληξη που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι μία και μοναδική: Να καταφέρουμε πολύ καλύτερα, από ό,τι μέχρι τώρα, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος.

Αυτό συζητάμε τώρα και στο Συνέδριό μας, και σε μια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, σαν εφαλτήριο για αλλαγές που θα έρθουν και στην πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ