Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν, χτες, σε σειρά βομβιστικών και ενόπλων επιθέσεων σε Ραμάντι, Μοσούλη, αλλά κυρίως στη Βαγδάτη. Αν και θεωρητικώς στόχος των περισσότερων επιθέσεων ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν πολίτες. Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σταφάν ντε Μιστούρα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το μπαράζ επιθέσεων κατά του χριστιανικού πληθυσμού της Μοσούλης, που οδήγησε στον εκτοπισμό 13.000 ανθρώπων, και κάλεσε τις ιρακινές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία όλων των θρησκευτικών ομάδων.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε αβλεψία μέλους του πληρώματος του πυρηνοκίνητου ρωσικού υποβρυχίου οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο 20 Ρώσων ναυτικών, καθώς το μέλος του πληρώματος έθεσε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης του σκάφους χωρίς έγκριση και άνευ λόγου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιταρ-Τας».

ΑΒΑΝΑ.-- Το νέο 265σέλιδο βιβλίο του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο «Η Ειρήνη στην Κολομβία» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αβάνα και επικεντρώνεται στο ρόλο της Κούβας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία με τη συμβολή της στην ανθρωπιστική βοήθεια και περιέχει σημαντικά έγγραφα (τα οποία αποκαλύπτονται για πρώτη φορά), συνεντεύξεις και προσωπικές εκτιμήσεις του Κουβανού ηγέτη για το αντάρτικο κίνημα και το Κολομβιάνικο ΚΚ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ντοκουμέντο της ΕΤΑ που κατασχέθηκε στη Γαλλία υποτίθεται ότι αποκαλύπτει επαφές και ανταλλαγές μεταξύ αυτής της οργάνωσης και των Κολομβιανών ανταρτών των «FARC», οι οποίοι, ζήτησαν από τους Βάσκους αντιαεροπορικό εξοπλισμό, μετέδωσε χτες ο ισπανικός ραδιοσταθμός «Cadena Ser».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η υπόθεση «πυραμίδες» μετά τις εκτεταμένες ταραχές που σημειώθηκαν σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της Κολομβίας, όταν έξαλλοι πολίτες απαίτησαν να τους δοθούν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, εξαπατώμενοι, σε διάφορες «οικονομικές πυραμίδες». Ο «συνήγορος του πολίτη» της πόλης Ναρίνιο, Μπάιρον Σανταντέρ, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από «αγνώστους»...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ραγδαία είναι η αύξηση του αστικού πληθυσμού στις αφρικανικές μεγαλουπόλεις, οι οποίες προβλέπεται να διπλασιαστούν ως το 2030 και να ζουν σ' αυτές πάνω από 760.000.000 άνθρωποι, αναφέρει έκθεση του Προγράμματος Στέγασης του ΟΗΕ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Γιατροί στο Βερολίνο της Γερμανίας ανακοίνωσαν χτες ότι ένας ασθενής θεραπεύτηκε από τον ιό του HIV και τη λευχαιμία έπειτα από μεταμόσχευση μυελού των οστών δότη που είχε γενετικά αντίσταση στον ιό. Η μεταμόσχευση έγινε πριν δύο χρόνια και ο άνδρας δε δείχνει κανένα ίχνος καμίας από τις ασθένειες...

ΚΙΤΟ.-- Την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα επιδιώξει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, μετά την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις τέσσερις χώρες της Κοινότητας των Ανδεων, εξαιτίας της ανακοίνωσης της Κολομβίας και του Περού ότι θα προχωρήσουν σε συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» σε διμερές με την ΕΕ, επίπεδο.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Εντείνεται η τρομοκρατία στην Τουρκία εναντίον των Κούρδων, καθώς έξι έφηβοι, ηλικίας 13-14 ετών, δικάζονται σε δικαστήριο ανηλίκων και απειλούνται με φυλάκιση έως και 23 ετών, γιατί συμμετείχαν σε φιλοκουρδικές διαδηλώσεις. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αναφέρονται σε δράση για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, προπαγάνδα και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διαταγή να μπλοκαριστούν εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, διέταξε χτες η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων της Ουάσιγκτον, επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απαγόρευση εκδόθηκε ως αποτέλεσμα του διατροφικού σκανδάλου των επιμολυσμένων με μελαμίνη κινεζικών τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ