Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μπαράζ κινητοποιήσεων

Στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την «εθελοντική» αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Οι κτηνοτρόφοι κατασκήνωσαν μετά του... ποιμνίου τους στον Πύργο του Αϊφελ

Associated Press

Οι κτηνοτρόφοι κατασκήνωσαν μετά του... ποιμνίου τους στον Πύργο του Αϊφελ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίστηκε, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Γερουσία η συζήτηση για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Σαρκοζί και προβλέπει τη «νομοθετική κάλυψη της εθελοντικής παράτασης της εργασίας μέχρι τα 70 χρόνια» στον ιδιωτικό τομέα καταρχάς και στη συνέχεια στο δημόσιο. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μπορεί να μην επιβάλλει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά «ανοίγει το δρόμο» για να υλοποιηθεί μια τέτοια προοπτική. Πόσο μάλλον, που ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 5ετή αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου, στους περισσότερους κλάδους, από τα 60 στα 65 έτη, για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Αυτή ακριβώς η αύξηση είναι η αιτία της4ήμερης απεργίας των πιλότων της «Air France» που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα. Η διοίκηση της εταιρείας επιτέθηκε στα συνδικάτα των πιλότων, τονίζοντας ότι η απεργία τους προκαλεί «τεράστιες οικονομικές απώλειες» στην «Air France» και την καθιστά «λιγότερο ανταγωνιστική, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο». Η παρατήρηση αυτή δε φάνηκε να πτοεί τους πιλότους που κάλεσαν απλώς το επιβατικό κοινό να δείξει κατανόηση και να επικοινωνεί πριν μεταβεί στα αεροδρόμια.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την αύξηση των δικών τους συνταξιοδοτικών ορίων, καθώς συζητιέται, εδώ και ένα χρόνο, ο αποχαρακτηρισμός ορισμένων επαγγελμάτων από «βαρέα και ανθυγιεινά», απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζουν την επόμενη Τετάρτη και οι σιδηροδρομικοί. Αντίθετα, η Εθνική Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων κλιμάκωσε, χτες, τις πολυήμερες κινητοποιήσεις της με διαμαρτυρία στο Παρίσι, που συνοδεύτηκε από τη μεταφορά ενός κοπαδιού προβάτων μπροστά στον πύργο του Αϊφελ.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε, χτες, ένα «έκτακτο πακέτο» οικονομικής βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προανήγγειλε τη λήψη «μέτρων», όπως φοροελαφρύνσεις, ειδικές τιμές για το πετρέλαιο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ