Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Βλέπει ως «λύση» την καταστολή

Στοιχεία για τους μη νομιμοποιημένους μετανάστες παρουσιάστηκαν χτες

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τη λύση για το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων θα δώσει η ...καταστολή

Eurokinissi

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τη λύση για το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων θα δώσει η ...καταστολή
Με στόχο να προβληθεί η καταστολή της μετανάστευσης - και μάλιστα «εν τη γενέσει της», στις χώρες προέλευσης - οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις, ως η μοναδική λύση «στο οξύτατο πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης», παρουσίασε χτες το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στοιχεία για τους μη νομιμοποιημένους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα για λογαριασμό του ΙΜΕΠΟ, οι μη νομιμοποιημένοι μετανάστες στην Ελλάδα υπολογίζονται από 172.250 έως 209.402. Οι αριθμοί αυτοί, που προφανώς υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας, προκύπτουν - σύμφωνα με το ΙΜΕΠΟ - από τη μελέτη στοιχείων «που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών (Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Αστυνομικές Διευθύνσεις, ΕΣΥΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.) και σε αναγωγές των εκτιμήσεων τους, καθώς και στις απαντήσεις που απέστειλαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο οι Σύλλογοι των Μεταναστών».

Για το λόγο αυτό, από τα στοιχεία κάθε υπηρεσίας εξάγεται και διαφορετικό συμπέρασμα για τον κατά προσέγγιση αριθμό των εν λόγω μεταναστών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη εκτίμηση να τους κατεβάζει στις 81.000 και η υψηλότερη να τους ανεβάζει στις 270.000. Ακόμα και με αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να αποκρυβεί το καθεστώς παρανομίας που συνειδητά επιβάλλεται στους μετανάστες από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Σε εναρμόνιση φυσικά με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη μαζική νομιμοποίηση. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη σύνταξη και θα πρωτοστατήσει και στην εφαρμογή του Συμφώνου για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει μέχρι και 18μηνη φυλάκιση των μεταναστών - ακόμα και ανήλικων - ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στα σύνορα και του φακελώματος, συνεργασία των χωρών προέλευσης στην εμπόδιση της μετανάστευσης κ.ά.

Αποκρύφτηκε το γεγονός ότι η «παράνομη» μετανάστευση - σε ...«επιθυμητές» διαστάσεις - ευνοεί μόνο τους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης των μεροκάματων ντόπιων και ξένων εργαζομένων προς τα κάτω. Αντίθετα, εκφράστηκε ανησυχία για τις κοινωνικές «εκρηκτικές» διαστάσεις που μπορεί να προκληθούν από τα μεγάλα κύματα της μετανάστευσης, πάντα υπό το πρίσμα των κοινωνικών αναταράξεων που οξύνουν η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του προέδρου του ΙΜΕΠΟ, Αλ. Ζαβού, ο οποίος επέλεξε - μετά από σχετική ερώτηση - να αναφερθεί στο ...κόστος (!) της καταστολής και των απελάσεων, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι της Ευρώπης και όχι μόνο κάθε χώρας ξεχωριστά και για το λόγο αυτό το βάρος της λύσης (κόστος και μέσα καταστολής) πρέπει να κατανεμηθεί ισότιμα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο των παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση έχει την εξής πολιτική γραμμή: Την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, ώστε από τη μία να εμποδίζει την είσοδο όσων έρχονται στη χώρα και από την άλλη να απελαύνει όσους βρίσκονται μη νόμιμα στο έδαφός της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής(2020-09-25 00:00:00.0)
Επικυρώθηκαν τα σχέδια για τη βαθύτερη εκμετάλλευσή τους(2009-11-06 00:00:00.0)
Στον αγώνα, με το εργατικό κίνημα, για τους μετανάστες(2009-10-31 00:00:00.0)
Καταστολή σε βάρος των μεταναστών(2009-04-23 00:00:00.0)
Εντείνονται τα μέτρα καταστολής(2008-09-30 00:00:00.0)
"Νέα" η παλιά μεταναστευτική πολιτική(1999-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ