Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
«Το κύμα» του νεοφασισμού

Δυο πολύ καλές πολιτικές ταινίες (Το «Κύμα» του Γερμανού Ντένις Γκάνσελ και το «Il Divo», του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο) και ένα τετραήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα, με πολλές και σπάνιες ταινίες (κινηματογράφος «Αφαία»), πρέπει να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας.

«Το Κύμα» αποδεικνύει πόσο επιρρεπής - και σχετικά εύκολο - είναι η προβληματική αστική κοινωνία να κυλήσει στο φασισμό! Το «Il Divo» κάνει φύλλο και φτερό την πολιτική ζωή του πιο πολυκατηγορούμενου - και πολυαθωωμένου - Ιταλού πολιτικού Τζούλιο Αντρεότι. Το αντιφασιστικό αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες, που δε χρειάζονται συστάσεις: Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν, Η Κόκκινη Προκήρυξη, Ζόγια, Πολιτικός Εξόριστος, Το Ημίχρονο του Θανάτου, κ.ά.

Οι υπόλοιπες τρεις ταινίες της βδομάδας, με εξαίρεση, ίσως, το τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο του Μπεν Στάσεν, «Ταξίδι στο Φεγγάρι», είναι από αυτές που δε λαμβάνονται υπόψη. Οι «Νύχτες στη Ροδάνθη», του Τζορτζ Γουλφ, παρ' όλους τους λαμπρούς σταρ που διαθέτει, ή ίσως γι' αυτό, προσπαθεί να τραβήξει από τα μαλλιά τη συγκίνηση, η οποία δεν έρχεται! «Ο Ζακ και η Μίρι Γυρίζουν Πορνό», του Κέβιν Σμιθ, δε χρειάζεται άλλες συστάσεις, την εκθέτει, στην κυριολεξία, ο ίδιος ο τίτλος της. Εμείς προσθέτουμε απλώς πως το πορνό που γυρίζουν είναι κακόγουστο!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ