Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανίζει ως μονόδρομο τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου
  • Υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών
  • Χαιρετίζει τη συμμετοχή των τραπεζιτών στο... σχέδιο στήριξή τους, αλλά ζητά περισσότερη «κοινωνική ευαισθησία»

Με παρεμβάσεις, σε καθημερινή βάση, από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή επιχειρεί η κυβέρνηση να εμφανίσει ως μονόδρομο τη διαχείριση που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να αποσπάσει τουλάχιστον την ανοχή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Καθοριστικής σημασίας στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται η αποδοχή από την «κοινή γνώμη» του σχεδίου στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ και μάλιστα ως της μοναδικής λύσης για να στηριχτεί η «πραγματική οικονομία», να «διασωθούν» θέσεις εργασίας και να στηριχτούν μισθοί και εισοδήματα. Αυτό που επιδιώκει να περάσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που εξυπηρετεί «όλους τους Ελληνες» (!) και στη βάση αυτή να υφαρπάξει τη συναίνεση ή ανοχή των «από κάτω».

Προκειμένου να επιτύχει το στόχο αυτό ο πρωθυπουργός επανέρχεται ξανά και ξανά για να υποστηρίξει το σχέδιο στήριξης της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου, επαναλαμβάνοντας τους παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι τάχα δε χαρίζονται τα 28 δισ. στις τράπεζες και δεν επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ούτε κατά ένα ευρώ! Επιπρόσθετα, πασχίζει να εμφανίσει το σχέδιο της κυβέρνησης περίπου ως «εχθρικό» με τα συμφέροντα των τραπεζών, το οποίο τάχα επιβάλει η κυβέρνηση... κόντρα στη βούλησή τους. Την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής σπεύδει να χαιρετίσει τις κινήσεις - πυροτεχνήματα των τραπεζών, με τις αστείες μειώσεις επιτοκίων, το πάγωμα για ένα εξάμηνο για τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων κ.ά.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη συνάντηση που είχε χτες με τον Σέρβο ομόλογό του για να επαναλάβει την «επιχειρηματολογία» υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών. Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου και άρα και του τελικού επιτοκίου που φτάνει στον καταναλωτή, η διασφάλιση ρευστότητας «κυρίως μάλιστα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», καθώς και «η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας σ' ολόκληρη τη χώρα». Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει το προπαγανδιστικό σλόγκαν ότι... «το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο ούτε με ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ δε χαρίζεται δηλαδή στις τράπεζες».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα 28 δισ. ευρώ θα φτάσουν, μέσω των τραπεζών, σε επιχειρήσεις και πολίτες, ο Κ. Καραμανλής παρέπεμψε... στο Συμβούλιο Εποπτείας που θα συσταθεί με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά τους νέους φραστικούς λεονταρισμούς - «κανείς δεν μπορεί ανέξοδα να λέει "όχι" στην κοινή προσπάθεια» - χαιρέτισε «τα πρώτα δείγματα αλλαγής στη στάση των τραπεζών, στο θέμα των επιτοκίων, στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών», επικροτώντας δηλαδή την κοροϊδία των τραπεζών. Φρόντισε βέβαια να συμπληρώσει ότι «όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά», βάζοντας τον πήχη στην εξομοίωση των επιτοκίων με αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αποδεκτό κάποιοι να προσπαθούν να επιβάλλουν ή να διατηρήσουν όρους ή επιτόκια, που είναι σαφώς επαχθέστερα απ' όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «όσοι διαχειρίζονται χρήματα έχουν υποχρέωση, έχουν καθήκον, να επιδεικνύουν και μάλιστα συνεχώς την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία».

Σε φραστικές επιθέσεις κατά των τραπεζών πλειοδότησε ο Λ. Ζαγορίτης, επιδιώκοντας προφανώς να «μαζέψει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Εχετε την εντύπωση ότι ο Κ. Καραμανλής προχθές στις Βρυξέλλες παρακάλαγε τους τραπεζίτες; Καθόλου δεν παρακάλαγε», είπε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) και συμπλήρωσε: «Ο εκβιασμός, η έπαρση και η ακαμψία κάποιων - ευτυχώς ολίγων μεγαλοτραπεζιτών - δε θα περάσει. Δεν είναι δυνατόν να στέλνουν στους πολίτες χαρτιά με τα οποία να τους λένε "ή σε ένα μήνα πληρώνεις αύξηση στο επιτόκιο ή φέρε μου τα λεφτά". Αυτά είναι εκβιασμός. Αυτά δε θα περάσουν»! Ως απόδειξη της ορθότητας του κυβερνητικού σχεδίου και του επιχειρήματος ότι δεν τους χαρίζονται χρήματα ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ επικαλέστηκε ότι οι τράπεζες αντέδρασαν στο κυβερνητικό σχέδιο, παραμένοντας στην περασμένη βδομάδα... Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «ψαρεύει στα θολά νερά», γιατί «σήμερα έκανε δημόσιες σχέσεις με τους τραπεζίτες, με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκεται σε σύγκρουση».

Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς καταρρίπτουν βέβαια οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Ο ΓΓ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσος, μιλώντας χτες στον «Σίτι», είπε ότι «πουθενά δεν προβλέπεται ότι θα υπάρχει διορισμός εκπροσώπου Δημοσίου για έλεγχο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης στα ποσά που θα δοθούν στις τράπεζες: «5 δισ. με μορφή ιδίων κεφαλαίων, 15 δισ. έχουν μορφή εγγυήσεων και 8 δισ. αφορούν στην έκδοση τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ