Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ακόμα μία συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με θέμα τη διακυβέρνηση, ολοκληρώθηκε χτες στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως το Κυπριακό, υπάρχουν περιπτώσεις που σημειώνεται σύγκλιση και συνεχίζει να υπάρχει και απόκλιση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν υπήρχε εξ αρχής σύγκλιση θέσεων, το «πρόβλημα θα ήταν λυμένο πριν αρχίσουμε», σημειώνοντας την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ενίοτε διαφορετικών φιλοσοφιών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση στη φιλοσοφία «του τι κράτος επιθυμούμε, πόσο ενωμένο και σταθερό και λειτουργικό θα είναι αυτό το κράτος και αυτό θα το συζητούμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι για να περάσουν οι συνομιλίες στο περιουσιακό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, που σημαίνει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, που εξετάζεται επί του παρόντος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το κεφάλαιο της ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι «κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στο ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι κοινές απόψεις και τοποθετήσεις, πού υπάρχει συμφωνία, πού υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης και πού υπάρχει διαφωνία. Αυτά θα μπουν στην μπάντα. Οταν θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, τότε θα επανέλθουμε να δούμε τι πάρε-δώσε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και πού και πώς. Αυτή είναι η τεχνική της διαπραγμάτευσης όπως εμείς την προτείναμε και δεν υπήρξε αντίθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ηγετών για το Κυπριακό προχωρά ανάλογα με τις θέσεις που κατατίθενται, «εάν οι θέσεις είναι λογικές, τότε υπάρχει καλός ρυθμός, εάν όχι, τότε οι συνομιλίες δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η διαδικασία είναι ήδη εντατική», με τη συχνότητα των συναντήσεων των δύο ηγετών να φτάνει τη μία φορά τη βδομάδα, δίνοντας τη δυνατότητα «για σοβαρή διαπραγμάτευση και για καλή προετοιμασία, αλλά και για διαχείριση των συναντήσεων με την έννοια του τι απομένει, του τι προκύπτει από τη συνάντηση, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε για την επόμενη συνάντηση».

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε δηλώσεις του στην έδρα του ΟΗΕ, απαντώντας σε όσους μιλούν για αδιέξοδο και σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στο σκεπτικισμό, «γιατί ο αχρείαστος σκεπτικισμός δεν είναι επιθυμητός για τη συνεχιζόμενη διαδικασία», τονίζοντας ότι η «διαπραγματευτική διαδικασία είναι πιστεύω ενθαρρυντική. Και οι δύο ηγέτες επέδειξαν πολύ ισχυρή πολιτική βούληση για επίλυση του πολυετούς αυτού ζητήματος μέσω διαλόγου και μίας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ