Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Αρχείο του ΚΚΕ το σώσαμε...

Το αρχείο του Κόμματος βυθισμένο στα λασπόνερα
Το αρχείο του Κόμματος βυθισμένο στα λασπόνερα
Το 1994 το πολύτιμο αρχείο του ΚΚΕ «βυθίστηκε» στα λασπόνερα της πλημμύρας που χτύπησε το κτίριο της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό. Σώθηκε χάρη στην υπεράνθρωπη μάχη που έδωσαν επί μήνες χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, δουλεύοντας ασταμάτητα για να το καθαρίσουν και να το στεγνώσουν σελίδα τη σελίδα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του με το στήσιμο ενός εργαστηρίου πολλαπλής επεξεργασίας με αντίστοιχο εξοπλισμό, έχοντας την πλατιά οικονομική στήριξη κυρίως του λαού και δεσμεύοντας στο σκοπό αυτό σημαντικό μέρος απ' όσα απέφεραν οι οικονομικές εξορμήσεις.

Η διάσωση και η αξιοποίηση του Αρχείου του ΚΚΕ έχει μεγάλη και κρίσιμη σημασία.

Η απόφαση του Κόμματος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να καταστραφούν οι πολύτιμες «αποδείξεις της ιστορίας μας», ιστορίας ενός αιώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ότι θα το σώσουμε με κάθε τίμημα και κόστος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Η συναίσθηση της ευθύνης για τη διάσωσή του όπλισε με πείσμα και με αποφασιστικότητα χιλιάδες μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ρίχτηκαν στη μάχη της σωτηρίας του από τις πλημμύρες του 1994 και εργάστηκαν για την αποκατάστασή του.

Ηταν μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα σύνθετη, χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες επιστήμονες, τεχνικοί, εργάτες, απλοί εθελοντές. Και η οποία δε θα μπορούσε να βγει σε πέρας χωρίς την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων του μόχθου, άλλων πολλών προοδευτικών ανθρώπων.

Η τεράστια οικονομική ενίσχυση για το Αρχείο έπιασε τόπο

Αποψη της βιβλιοθήκης στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Αποψη της βιβλιοθήκης στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Το ΚΚΕ φρόντισε και συνεχίζει, με μεγάλη ευθύνη, αυτή την προσπάθεια με ορατά αποτελέσματα. Ολοκληρώνεται η αποκατάστασή του χάρη στις κατάλληλες υποδομές που δημιουργήθηκαν. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Εχει επιπλέον, ήδη, ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Σημαντικοί σταθμοί στην αξιοποίηση του Αρχείου αποτελούν:

-- Η ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης», στο σπίτι όπου κληροδότησε στο ΚΚΕ ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης. Εκτός από τη βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους, λειτουργεί και το αρχείο του Κέντρου, που περιλαμβάνει σε ψηφιοποιημένη μορφή ένα ιστορικό υλικό που υπερβαίνει τις 100.000 σελίδες. Εναν τεράστιο όγκο των αποφάσεων των οργάνων του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, όλα τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» και όλα σχεδόν τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ από το ξεκίνημά τους, ένα μεγάλο μέρος του Τύπου της Κατοχής και του Εμφυλίου, ψηφιοποιημένο υλικό από ραδιοφωνικές εκπομπές της «Ελεύθερης Ελλάδας», υλικά της ΚΝΕ κλπ.

-- Ιστορικές εκδόσεις, ανάμεσά τους οι τρεις που κυκλοφόρησαν φέτος στο πλαίσιο των πολύμορφων πρωτοβουλιών για τα 90χρονα του ΚΚΕ:

  • Το Λεύκωμα «90 χρόνια ΚΚΕ, 1918-2008» με σπάνια φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα.
  • Τα πρακτικά της, κρίσιμης για το ΚΚΕ, 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του 1968.
  • Τα Προγραμματικά Ντοκουμέντα του Κόμματος από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμο αρχειακό υλικό στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης»
-- Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα. Τη μεγαλύτερη και καλύτερη εκθεσιακή δουλειά που έχει οργανώσει το Κόμμα, με πάνω από 1.400 φωτογραφίες και άλλες εικόνες, πολύτιμα ντοκουμέντα και άλλα αντικείμενα που αναφέρονται σε κορυφαίες στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.


Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994
Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ