Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο φάρος του Οxτώβρη

«Ενα φουρνάρικο./ Ενας φούρναρης./ Ψήνει ψωμιά./ Τι 'ναι ένας φούρναρης;/Ενα μηδέν αλευρωμένο. Κι έξαφνα / τα πλεγμένα ψωμιά σχηματίζουν ένα βιολί./ Το βιολί παίζει./ Ολα είναι ερωτευμένα με το φούρναρη»

(Μαγιακόφσκι, απόδοση Γιάννη Ρίτσου)

Στις 7 Νοέμβρη (25 Οxτώβρη) του 1917 άνοιξε ένα πρωτόφαντο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, των κοινωνικών οικονομικών συστημάτων. Η Οxτωβριανή Επανάσταση στάθηκε ο φάρος, η ελπίδα, των «κολασμένων της γης», σκλαβωμένων, καταπιεσμένων - εκμεταλλευόμενων του πλανήτη. Ηταν, το τεράστιο θεωρητικό έργο του Λένιν. Χρειάστηκε η μεγάλη κίνηση της ιστορίας των μπολσεβίκων για να ανατρέψουν την «οχράνα» (όργανο μαστίγωσης) του τσαρικού αυταρχισμού.

Τα πλούσια ιστορικά διδάγματα του Οxτώβρη, με τη δόμηση της επαναστατικής εξουσίας, του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, έδωσαν φτερά στους ηρωικούς μπολσεβίκους - στους εργάτες, φαντάρους / ναύτες, αγρότες, που πήραν μέρος στην εξέγερση. Υψωσαν τις γροθιές τους, με τις κόκκινες σημαίες, σ' αυτό το ανήκουστο ιστορικό θαύμα του 20ού αιώνα. Το ιστορικά πετυχημένο έργο του Λένιν, προώθησε παραπέρα το έργο των Μαρξ-Ενγκελς, στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού. Για την πάλη της αλλαγής της ανθρώπινης φύσης απ' αυτόν, την εμπέδωση του επιστημονικού σοσιαλισμού: Καταρρίφθηκε έμπρακτα η «υποτιθέμενη» αιωνιότητα μέχρι τότε, του καπιταλισμού. Ο πολιτισμός, η σημασία των αλλαγών στο κοινωνικό εποικοδόμημα, η κατάκτηση της γνώσης, της τεχνικής - η εκπαίδευση, ο ρόλος της τέχνης, των επιστημονικών ρευμάτων, σημείωσαν με την Οχτωβριανή Επανάσταση, ουσία διαλεκτική, με κέντρο τον Ανθρωπο.

Ολα τα θεωρητικά ζητήματα οικοδόμησης της κοινωνίας προς τον κομμουνισμό, το πέρασμα της κοινωνίας από το βασίλειο της αναγκαιότητας, στο βασίλειο της ελευθερίας, «δοκιμάστηκαν» λυσσαλέα, αμείλικτα, μετά την άνοδο των Σοβιέτ, από τα ίδια τα ιστορικά βήματα παγκοσμίως. Από το διεθνή χαρακτήρα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Ο παγκόσμιος αντίκτυπος ήταν να ταρακουνηθούν οι αποικιοκράτες - ιμπεριαλιστές. Η αδιατάρακτη εκμετάλλευση των αποικιών τέλειωνε. Η έκφραση των απελευθερωτικών κινημάτων - επαναστάσεων στις αποικίες, η αφύπνιση της εργατικής τάξης παγκοσμίως, έφερε στο προσκήνιο λαϊκές δυνάμεις.

Ο καπιταλισμός δέχτηκε ένα ιστορικό πλήγμα. Γι' αυτό η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι οδηγός για τους αγώνες των λαών. Το κοσμοϊστορικό γεγονός της ανατροπής των «ισχυρών» από τους προλετάριους, η συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού συστήματος, δείχνει το δρόμο στα σημερινά αδιέξοδα. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος! Μπορεί να πεταχτεί στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Συγκλόνισε τον κόσμο, την αυγή που φώτισαν τα προλεταριακά κανόνια του «Αβρόρα». Αποτελεί μονόδρομο στην κατεύθυνση ανατροπής της καπιταλιστικής προϊστορικής διευρυνόμενης βαρβαρότητας. Ανεβαίνει ο Οχτώβρης στο παγκόσμιο στερέωμα, στο ιστορικό ταξίδι του σοσιαλισμού.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ