Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Αποσπασματικό μέτρο με επικοινωνιακές επιδιώξεις

Παρέμβαση του Αντώνη Σκυλλάκου στη σχετική συζήτηση στη Βουλή

Την ίδια στιγμή που η κυβερνητική πολιτική πλήττει τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να δείξει «προοδευτικό πρόσωπο» για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επικοινωνιακών επιδιώξεων κατέθεσε για ψήφιση το αποσπασματικό μέτρο του «Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης», που απαντά μεν στο υπαρκτό πρόβλημα ότι υπάρχουν ζευγάρια που δε θέλουν γάμο, αλλά να συμβιώνουν στη βάση πιο χαλαρών κανόνων. Γι' αυτό το ΚΚΕ, είπε, αν και δε διαφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, ψηφίζει «παρών».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε επίσης ότι δε συμφωνεί με τις απόψεις κάποιων φορέων και του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις που αφορούν το γάμο να ισχύουν και για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», γιατί όσοι προτιμούν το «Σύμφωνο» θέλουν μια πιο χαλαρή δέσμευση από ό,τι στο γάμο και εάν ήθελαν κανόνες πιο αυστηρούς με περισσότερο υποχρεωτικό χαρακτήρα, θα διάλεγαν το γάμο και όχι το Σύμφωνο.

Σχολιάζοντας τη θέση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να ενταχθούν στο Σύμφωνο και τα ομόφυλα ζευγάρια με προοπτική να τους επιτραπεί και ο γάμος τόνισε: «Δε συμφωνούμε με αυτή τη θέση. Ο γάμος δημιουργήθηκε σαν θεσμός, εδώ και χιλιάδες χρόνια για να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει κυρίως τα παιδιά, ένας θεσμός που τελικά θα εξασφαλίζει την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και γι' αυτό και εμφανίζεται μαζί με την ατομική ιδιοκτησία, τα κληρονομικά δικαιώματα κλπ.

Πυρήνας του γάμου δεν ήταν ποτέ οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα προκατάληψης, δυσμενούς μεταχείρισης και διακρίσεων στην πράξη σε βάρος των ομόφυλων. Ομως, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δε γίνεται με το να αποκτήσουν δικαίωμα στο γάμο ή στο Σύμφωνο. Οι χώρες που προχωρούν σε τέτοιες ρυθμίσεις και η ΕΕ που τις ενθαρρύνει, τουλάχιστον, υποκρίνονται, όταν ταυτόχρονα προωθούν μια σειρά μέτρα περιορισμού και ανατροπής των ατομικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Κατά του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα κυρίως ότι δεν είναι τολμηρό και δεν περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. το καταψήφισε κάνοντας λόγο για «νάρκη στα θεμέλια της οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ