Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
... και διάβαζε πολύ!

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Κάτι παράξενες έννοιες, που μας χαλάνε την ησυχία...

Και πού; Εκεί όπου αυτοί οι αγράμματοι οι εργάτες, αυτοί που δεν ξέρουν ούτε την υπογραφή τους να βάλουν στο χαρτί, εκεί ακριβώς, κάτι υποχθόνιοι, οι κομμουνιστές, πάνε και σπέρνουνε ζιζάνια. Ποιο Χρηματιστήριο και ποια πιστωτική κρίση, λένε. Ελάτε εδώ να κουβεντιάσουμε με νούμερα, να, δείτε, όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν εξήγηση, οι καπιταλιστές έχουν πρόβλημα με το ποσοστό κέρδους, που διαρκώς μειώνεται κι όλο αυτό μετά γίνεται χιονοστιβάδα...

Δεν πάμε καλά. Φαντάζεσαι; Εκεί που το κολατσιό ήταν μια χαρά διάλειμμα, γίνεται τώρα εφιάλτης. Και πού πάνε, ρε παιδί μου, και τα μαθαίνουν όλα αυτά; Αφού οι εφημερίδες δεν τα γράφουν, οι τηλεοράσεις δεν τα λένε. Και τι είναι πάλι αυτό «η πτώση του ποσοστού κέρδους»; Αυτό το παιδί ο Τσίπρας, που λένε ότι είναι και αριστερός, δεν το έχει πει ποτέ. Σου λέω, έχουμε μπλέξει. Κι όχι τίποτα άλλο, φαντάζεσαι να έχουν και δίκιο οι κομμουνιστές; Γιατί, τώρα, εδώ που τα λέμε, σιγά μην έπεσε έξω ο καπιταλισμός επειδή μερικοί διευθυντές παίρνανε μεγάλο μισθό.

Κάτι δεν πάει καλά, σου λέω. Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί, οι κομμουνιστές, επιμένουν να λένε ότι πρέπει να μάθουμε για το ποσοστό κέρδους που πέφτει κι ότι αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα για τους καπιταλιστές και τους τρελαίνει, γιατί δεν μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη, αφού δε θα κερδίζουν με την πτώση του ποσοστού κέρδους. Και συσσωρεύεται κεφάλαιο, αλλά μένει αδιάθετο, αναξιοποίητο. Οπως και τα εμπορεύματα που παράγουν άναρχα, άρα παραπάνω απ' όσα μπορεί η κοινωνία να καταναλώσει, που και αυτό τους κάνει να μειώνουν ή να σταματούν την παραγωγή και τις επενδύσεις, δηλαδή τους οδηγεί στην κρίση. Και καταστρέφονται για να ξαναξεκινήσουν από την αρχή, αλλά, όποια μέτρα κι αν πάρουν οι κυβερνήσεις, η κρίση θα επαναληφθεί, είναι αναπόφευκτη, κι άρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε να βγάλουμε απ' τη μέση τους καπιταλιστές, γιατί, λέει, στο σοσιαλισμό δε θα υπάρχει κυνήγι του κέρδους, δε θα υπάρχουν καθόλου κεφαλαιοκράτες, άρα δε θα έχουμε και κρίσεις.

Εφιάλτης, σου λέω. Κάτσαμε να φάμε ένα κομμάτι ψωμί με τυρί και μια ρετσίνα και κοντέψαμε να γίνουμε Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Ρε, λες να 'χουνε δίκιο και να πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τώρα στα γεράματα;

Ασε που έχουμε και τα πιτσιρίκια να κάνουνε κατάληψη στο σχολείο για «σχολειό που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει». Πού πάνε και τα βρίσκουν κάτι τέτοια; Αμ' το άλλο; «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται».

Ε, ρε, Μπερλουσκόνι που τους χρειάζεται. Να δεις που κάτι ξέρει αυτή η υπουργίνα του, που λέει ότι φταίνε οι μπολσεβίκοι για τα χάλια στα σχολεία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ