Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να κάνουμε αποφασιστική στροφή στη δράση μας

Αποσπάσματα από την ομιλία - παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ σε συγκέντρωση στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση και προτείνουν με άλλες μορφές τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Το Ταμείο εγγυήσεων των καταθέσεων να βρει πόρους από τα αμύθητα κέρδη που αποκόμισε τα προηγούμενα χρόνια το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Τα παραπάνω, υπογράμμισε, προχτές το βράδυ, παρουσιάζοντας τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής επισήμανε, ταυτόχρονα, πως ο καπιταλισμός δεν εξυγιαίνεται ούτε με την κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών και επιχειρήσεων, ούτε με την εξαγορά τους από άλλους. Δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισής του που να μη φορτώνει και την κερδοφορία του κεφαλαίου και την κρίση στο λαό. Η αστική τάξη αξιοποιεί την κρίση. Σκοπός τους είναι να περάσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας γι' αυτά που έρχονται σε βάρος της εργατικής τάξης, «της κοινωνίας» και, ταυτόχρονα, να καλλιεργήσουν ένα πνεύμα υποταγής στους εργαζόμενους.

Πιο ώριμοι σήμερα

Στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε ακόμα:

Είμαστε σήμερα πιο ώριμοι και σε επεξεργασίες, αλλά και σε γνώση για το σοσιαλισμό. Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό. Και δω να πούμε ότι θα δεχτούμε σκληρή επίθεση από τους ιδεολογικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, αλλά και από τους οπορτουνιστές για τις θέσεις μας.

Ηδη διάφορα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους. Η επίθεση της αστικής τάξης, των ιδεολογικών της εκπροσώπων, συγκεντρώνεται στην περίοδο που το ΚΚΣΕ, η Σοβιετική κοινωνία έδινε τη σκληρή μάχη για την κολεκτιβοποίηση, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Συγκεντρώνουν τα πυρά και τις συκοφαντικές τους επιθέσεις για την περίοδο που ΓΓ της ΚΕ ήταν ο Στάλιν. Ο αντισταλινισμός είναι το βασικό τους μοτίβο.

Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το 18ο Συνέδριο θα σηματοδοτήσει τη στροφή στη δράση, την αποβολή των όποιων αδυναμιών και υποχωρήσεων.

Η αποφασιστική στροφή στη δράση μας, που σηματοδοτεί την αντεπίθεση, μετριέται στην κομματική οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς, στην ενίσχυση του Κόμματος με νέες δυνάμεις από την εργατική τάξη που κάνουν το βήμα και εντάσσονται στην οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της τάξης τους. Μετριέται στην ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος από τη νεολαία, από νεαρούς εργάτες και νέους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Μετριέται στο στέριωμα των συσπειρώσεων, που έχουν δημιουργηθεί στην κατεύθυνση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση

Μετριέται ακόμα στην αξιοποίηση και διάδοση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του πολιτικού βιβλίου, στο ατσάλωμα του κάθε κομμουνιστή, στη βαθιά μελέτη και κατάκτηση των θέσεων του Κόμματος, των θεωρητικών αναλύσεων και των πολιτικών εκτιμήσεων. Η μελέτη, η ιδεολογική θωράκιση, ενταγμένες στην καθημερινή πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, είναι αποφασιστικά στοιχεία για την αύξηση της ικανότητας εξειδίκευσης της τακτικής σε κάθε φάση, σε κάθε σκαμπανέβασμα και επιτυχούς ανταπόκρισης στις απαιτήσεις που ο ίδιος ο αγώνας θέτει. Η καθημερινή αγορά, μελέτη και συμβολή στην αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» είναι εκ των ων ουκ άνευ, για κάθε μέλος του Κόμματος. Ετσι ο κομμουνιστής θα μπορεί να συσπειρώνει. Θα μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί δυνάμεις, προσανατολίζοντας τις διεκδικήσεις σε ριζοσπαστικές αλλαγές.

Η βαθιά μελέτη των Θέσεων της ΚΕ, η συμβολή κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ στην προσυνεδριακή διαδικασία, είναι απαραίτητη για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα του Συνεδρίου, για Συνέδριο αντεπίθεσης.

Διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα

Προμετωπίδα μας είναι ότι τα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν πρωτεύουσα σημασία και είναι διαμετρικά αντίθετα από τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης και των κομμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ποιος είναι ο άμεσος στόχος: Να επιταχυνθεί η διαδικασία ενότητας της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα στρώματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συσπείρωση και πάλη γύρω από ριζοσπαστική γραμμή, με καρδιά τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, μισθούς κλπ., για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία, για τον ελεύθερο χρόνο, το περιβάλλον. Δηλαδή, αυτό που λέμε με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μαζική να είναι η εναντίωση στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις επιλογές της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός. Καμιά θυσία από το λαό για να σωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Καμιά πίστη στις θεωρίες του μονόδρομου με το δόγμα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή με το δόγμα του ΝΑΤΟ.

Απειθαρχία και ανυπακοή

Απειθαρχία και ανυπακοή στο τρομοκρατικό προπαγανδιστικό δόγμα ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση από τις παραπάνω συμμαχίες. Αυτό έχει στόχο να παγιδεύσει τις λαϊκές μάζες να μην αντιδράσουν στις νέες αναδιαρθρώσεις, τις αντιδραστικές, που έρχονται και που στοχεύουν να καταστήσουν σε διάφορες εθνικές και περιφερειακές αγορές την εργατική δύναμη ακόμη πιο φθηνή για το κεφάλαιο.

Η εργατική τάξη, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής στην ομιλία του, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο είναι το ψέμα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Να απορρίψουν την πολιτική επιδομάτων φτώχειας. Να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας να αυξηθεί το εργατικό λαϊκό εισόδημα με αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ