Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Απαράδεκτη η νέα συμφωνία διαβίβασης προσωπικών δεδομένων

Παρέμβαση στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη

Το δρόμο για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων στις μυστικές υπηρεσίες της υφηλίου άνοιξε η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία νομιμοποίησε τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων όσων Ευρωπαίων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, δίνοντας πληροφορίες από το θρήσκευμα και τις πιστωτικές τους κάρτες, έως και τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε για τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων όσων ταξιδεύουν από χώρες - μέλη της ΕΕ και στην Αυστραλία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατήγγειλε την υποκρισία του Σώματος όσον αφορά το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι όποιες επικρίσεις του Ευρωκοινοβουλίου εξαντλούνται σε διαδικαστικά θέματα χωρίς να αμφισβητούν την ισχύ της Συμφωνίας, που παραδίδει στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της ΕΕ, όπως και η αντίστοιχη με τις HΠA.

Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «η έκθεση αποκαλύπτει την υποκρισία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γύρω από τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των λαών. H όποια κριτική του Ευρωκοινοβουλίου εξαντλείται σε διαδικαστικά ζητήματα και στο γεγονός ότι δεν παρέχεται στους Ευρωπαίους πολίτες η προστασία που δήθεν παρέχει η νομοθεσία της ΕΕ. Είναι όμως ακριβώς αυτή η νομοθεσία που παραβιάζει βάναυσα κάθε προστασία των προσωπικών δεδομένων, θεσμοθετεί το γενικευμένο φακέλωμα, τη συλλογή και ανταλλαγή και των πιο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών των κρατών -μελών, ακόμη και με μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών».

Σημείωσε πως «απόδειξη του γεγονότος ότι οι όποιες επιδερμικές διαμαρτυρίες σχετικά με τη συμφωνία γίνονται για "τα μάτια του κόσμου" είναι ότι η έκθεση δεν τολμάει να ζητήσει την ανάκληση ή να προχωρήσει στην αμφισβήτησή της. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με την απαράδεκτη, αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ - HΠA, οι ...διακριτικές επιφυλάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εμποδίζουν καθόλου τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της ΕΕ να βρίσκονται στη διάθεση κάθε μυστικής υπηρεσίας και κάθε κατασταλτικού μηχανισμού, στα πλαίσια της "αντιτρομοκρατικής συνεργασίας"».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «για ακόμη μια φορά γίνεται φανερό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ όχι μόνο δεν υπερασπίζουν, αλλά αντίθετα, μέσα από ένα πλέγμα αντιδραστικών νομοθετικών μέτρων και συμφωνιών, περιορίζουν ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ