Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SHELL - ΚΕΡΔΗ Ο αγγλο-ολλανδικός ενεργειακός «γίγαντας» Royal Dutch Shell ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 22% στα 8,448 δισ. δολάρια (6,407 δισ. ευρώ) κατά το τρίτο τρίμηνο, σε μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου άγγιζαν επίπεδα ρεκόρ. Τα έσοδα αυξήθηκαν θεαματικά κατά 71% στα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των τριών μηνών έως το Σεπτέμβρη, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2007.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Δυο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η «Nissan» και η «Toyota», ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, εξηγώντας ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην πτώση της ζήτησης στην αμερικανική αγορά. Η «Nissan», η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, θα απολύσει 780 συμβασιούχους εργάτες από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία. Η «Toyota», η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της σε εργοστάσιο κοντά στο Τόκιο.

ΕΕ - ΠΤΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Πτώση για 5ο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη, καταγράφοντας την πλέον παρατεταμένη κάμψη τουλάχιστον από το 2004, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για την οικονομική κρίση και την επακόλουθη ύφεση. Ο σχετικός δείκτης πωλήσεων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε τον Οκτώβρη στο 44,3 από το 46,2 του Σεπτέμβρη. Ο δείκτης συντάσσεται από τη Markit Economics για λογαριασμό του Bloomberg LP, και η μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση. Ο δείκτης έχει μείνει κάτω από τις 50 μονάδες για πέντε μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ