Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φορομπηχτική επιδρομή με αύξηση δημοτικών τελών

Η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» ζήτησε να παγώσουν για φέτος τα δημοτικά τέλη και σε ένα βάθος χρόνου να καταργηθούν

Την πρόταση για αύξηση των δημοτικών φόρων κατά 4,5% - που κατέθεσε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου - καταψήφισε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο θεσσαλονίκης. Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» υπογράμμισε την αντίθεσή της στην αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική αύξηση των δημοτικών τελών και στην πολιτική της ανταποδοτικότητας.

Η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για την αύξηση του 4,5% πέρασε κατά πλειοψηφία με ψήφους της παράταξης της διοίκησης του Β. Παπαγεωργόπουλου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που οξύνεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επικαλέστηκε μεγαλύτερες αυξήσεις άλλων περιφερειακών δήμων.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και επικεφαλής της παράταξης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε ότι στα 11 χρόνια που ο Β. Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο, η αύξηση των δημοτικών τελών ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε συνολικά 119,54%! «Η παράταξη που διοικεί το δήμο - σημείωσε - είναι συνεπέστατη πολιτικά. Είναι καραμπινάτη φιλελεύθερη διοίκηση. Ομως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΚΕ, και όχι μόνο, έχουν αποφασίσει κι εφαρμόζουν την πολιτική της ανταποδοτικότητας. Εχουν συμφωνήσει στη στρατηγική στόχευση με την ανταποδοτικότητα, όπως έκαναν, ομόφωνα, και με τον "Καποδίστρια 2"», σημείωσε, τονίζοντας πως κατ' επίφαση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταψηφίζουν σήμερα την αύξηση των δημοτικών τελών.

Τόνισε ακόμα ότι το κάνουν καθαρά για διαχειριστικούς λόγους, ενισχύοντας τη φορομπηχτική βαρβαρότητα στο δήμο και στην τοπική διοίκηση. Ο Αγ. Σαχίνης ζήτησε να παγώσουν για φέτος τα δημοτικά τέλη και σε ένα βάθος χρόνου να καταργηθούν. Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση της παράταξης, καλώντας το λαό της Θεσσαλονίκης μαζικά να αντιδράσει απέναντι στη φορομπηχτική πολιτική της διοίκησης του δήμου που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες.

Στο κείμενο της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό του κράτους και της προσπάθειας αυτής να περάσει μεγάλο μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας με τον «Καποδίστρια 2».

Σε ανακοίνωση που διακίνησε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τα δεκάδες συνδικάτα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι - μέλη τους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ζητούν να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, αλλά να μειωθούν δραστικά. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ