Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το Συνέδριο αφορά όλες τις λαϊκές δυνάμεις

Αποσπάσματα από την ομιλία του στο Αγρίνιο, για τις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο

Εντείνουμε τις προσπάθειες, με ισχυρό ΚΚΕ, για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ, στηρίζουμε πρωτοβουλίες για να προχωρήσει πιο γρήγορα η κοινή δράση, να κτιστεί και να στεριώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε συγκέντρωση φίλων και οπαδών του ΚΚΕ στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τις Θέσεις, ο ομιλητής, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

Προετοιμάζουμε το 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας, με μεγάλη απαιτητικότητα και ευθύνη και αυτοπεποίθηση, παίρνοντας δύναμη από την πλούσια πάλη του ΚΚΕ, τους δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, την 90χρονη ηρωική του πορεία.

Το Συνέδριο δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αφορά τους χιλιάδες φίλους και ψηφοφόρους του Κόμματος. Είναι συνέδριο για την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τη νεολαία μας. Με τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους, την πάλη και την προοπτική της ασχολούνται οι Θέσεις της ΚΕ, δείχνοντας ότι η ζωή, ο αγώνας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών είναι άμεσα δεμένα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Αντεπίθεση

Ισχυρό ΚΚΕ - 18οσυνέδριο ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ σημαίνει: Επαναστατικό, Μαρξιστικό - Λενινιστικό κόμμα με γερές βάσεις στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς. Με γερούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα. Που κατακτά, συλλογικά και ατομικά, ένα ανώτερο θεωρητικό επίπεδο, εφόδιο για τη μελέτη των εξελίξεων, για την καθημερινή επίπονη πάλη. Κόμμα ικανό να ξεπερνάει τα εμπόδια των αντιπάλων και να ανταποκρίνεται, τόσο στις απαιτήσεις της ανόδου του ταξικού αγώνα, όταν νέες πλατιές λαϊκές δυνάμεις μπαίνουν στη δράση, όσο και στις απαιτήσεις των περιόδων κάμψης του κινήματος, πρόσθετων δυσκολιών.

Αυτό είναι ευθύνη όλων μας και προϋπόθεση για την αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων, της αντιλαϊκής πολιτικής, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Για να κερδίσουμε περισσότερες εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις με την πολιτική του ΚΚΕ, με την υπόθεση της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στον απολογισμό του Κόμματος, είναι ξεχωριστή η προσπάθεια αφομοίωσης της στρατηγικής του, η επεξεργασία θέσεων, στόχων πάλης και η ανάπτυξη της δράσης, για τη συσπείρωση, τη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Για την ενότητα της εργατικής τάξης και την κοινωνική συμμαχία με την αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, με στόχο την οικοδόμηση του Μετώπου που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα και θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία.

Επιμένουμε για το ξεπέρασμα αδυναμιών

Μέσα από την πορεία της προηγούμενης περιόδου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δυνάμωσε η πολιτική επιρροή του Κόμματος. Διαμορφώθηκε ένα ριζοσπαστικό ρεύμα που εκτιμά το ρόλο του KKE, στηρίζει τις θέσεις και την πολιτική του, προσβλέπει στην πάλη του. Εχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε, να ενισχύσουμε αυτήν την πορεία, κλείνοντας το δρόμο στον εφησυχασμό, επιμένοντας να περάσει πνεύμα μαχητικότητας για την αντιμετώπιση, το ξεπέρασμα των αδυναμιών.

Με τη δουλειά χιλιάδων μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, με τη δουλειά φίλων του Κόμματος, με τη συμβολή πρωτοπόρων αγωνιστών διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις για πιο σημαντικά αποτελέσματα, για μια δυναμική πορεία του Κόμματος τα επόμενα χρόνια.

Αλλά, αυτή θα κατακτηθεί με μεγάλο κόπο και προσφορά, με προσήλωση στη στρατηγική, στην πολιτική του Κόμματος, με σκληρή σύγκρουση με την αστική τάξη, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζουν τη στρατηγική του.

Συντονισμός, οργάνωση, πολιτικοποίηση του αγώνα

Συνεχίζουμε στο έδαφος αυτών που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα, ρίχνοντας βάρος στην ιδεολογικοπολιτική και μαζική πάλη, ενισχύοντας τη δουλειά στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, για να γίνουν σημαντικά βήματα στην οργανωτική ενίσχυση του Κόμματος, έτσι όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Επιμένουμε στην αύξηση του ρυθμού των στρατολογιών, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, στους νέους εργάτες και εργάτριες, στο κτίσιμο ΚΟΒ και ΟΒ στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς.

Με όπλο το «Ριζοσπάστη» που εκπληρώνει το ρόλο του καθημερινού καθοδηγητή και οργανωτή της πάλης. Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στους κλάδους, με προτεραιότητα στη βιομηχανία, σε παραδοσιακούς κλάδους της μεταποίησης που έχουν έμπειρο προλεταριάτο, σε νέους κλάδους, σε τμήματα που πλήττονται περισσότερο από την επίθεση του κεφαλαίου.

Επιμένουμε στο συντονισμό του αγώνα κατά κλάδο, πόλη, νομό, περιοχή, πανελλαδικά με το πλαίσιο που συμπυκνώνει τις σύγχρονες ανάγκες. Ρίχνουμε μεγαλύτερο βάρος στην οργάνωση δυνάμεων, ανασφάλιστων εργαζόμενων, γυναικών, μεταναστών, για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, την ίδρυση κλαδικών σωματείων σε πόλη, ή νομό, σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Γινόμαστε πιο απαιτητικοί για να γίνει ζωντανή, συλλογική η λειτουργία και δράση των σωματείων, των μαζικών φορέων, να δημιουργηθούν πόδια, επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς. Εντείνουμε τις προσπάθειες για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ, στηρίζουμε πρωτοβουλίες για να προχωρήσει πιο γρήγορα η κοινή δράση, να κτιστεί και να στεριώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Αυτό που θα δώσει δύναμη είναι η πολιτικοποίηση του αγώνα, πάνω στη γραμμή και στο πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για τους μισθούς και τις συντάξεις, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, το Περιβάλλον, για όλα τα θέματα που απασχολούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-03-09 00:00:00.0)
Πλοία, ναυπηγεία, λιμάνια να γίνουν λαϊκή περιουσία(2012-01-29 00:00:00.0)
ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΓΣΕΕ υπέγραψε τριετή σύμβαση μείωσης μισθών(2010-07-16 00:00:00.0)
Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της(2009-10-04 00:00:00.0)
Με σχεδιασμένα βήματα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας(2009-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ