Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συμβιβασμοί και αντιφάσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στις 25 Γενάρη για το νέο Σύνταγμα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης το Podemos καλεί στην υπερψήφισή του. Ωστόσο, ο διχασμός στο Podemos είναι εμφανής. Από τη μία ο γερουσιαστής Κάρλος Μπορθ χαρακτηρίζει το νέο Σύνταγμα «ως μία αυτονομιστική, ηθική και ιθαγένικη επανάσταση». Από την άλλη γερουσιαστές του Podemos δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν.

Διχασμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των κυβερνητών, που επί μήνες αποτελούν το μέτωπο κρούσης της ολιγαρχίας με την κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες, με τον Μάριο Κόσιο τον κυβερνήτη της Ταρίχα να απουσιάζει από τη μαραθώνια συνεδρίαση όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσουν έναντι του δημοψηφίσματος. Ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, Ρουμπέν Κόστας, του Μπένι Ερνέστο Σουάρες και της Τσουκισάκα Σαμπίνα Κουέγιαρ, μετά από 18 ώρες διαβουλεύσεων, κατέληξαν να κρατήσουν κοινή στάση έναντι του νέου Συντάγματος, που «απορρίπτουν κατηγορηματικά», όπως αναφέρει το «Telesur». Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα της γης και του καθεστώτος αυτονομίας, πράγμα που μένει να φανεί τι θα σημάνει για το μέλλον και ενώ το λαϊκό κίνημα απαιτεί βαθύτερες αλλαγές.

  • Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε χτες από το Μεξικό ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν εμπορική συμφωνία με τη Βολιβία, επικαλούμενη το γνωστό πρόσχημα της «μη συμμόρφωσής της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ