Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ιστορίες καθημερινής απόγνωσης

Αυξάνουν οι αυτοκτονίες και οι άστεγοι

Κατασχεμένο σπίτι
Κατασχεμένο σπίτι
Κάθρικ Ρατζαράμ, 45 ετών. Με ένα πιστόλι αφαίρεσε τη ζωή των τριών γιων του, της συζύγου του και της πεθεράς του και κατόπιν αυτοκτόνησε... Στο σπίτι βρέθηκαν τρεις επιστολές, γραμμένες από το 45χρονο, όπου περιγράφονται τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας και ότι το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε τον οδήγησε στην «τελευταία έξοδο». Ο Ρατζαράμ και η οικογένειά του δεν είναι μία ακραία περίπτωση «φτωχού» και περιθωριοποιημένου. Ηταν μία «τέλεια αμερικανική οικογένεια», όπως περιέγραψαν οι αστυνομικές αρχές την οικογένειά του μετά την ανεύρεση των πτωμάτων. Ο Ρατζαράμ, που είχε MBA στην οικονομία και είχε εργαστεί παλαιότερα για τις εταιρείες «Price Waterhouse» και «Sony Pictures», ήταν άνεργος εδώ και μήνες και αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. Το πιστόλι το αγόρασε μία ημέρα μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers, στις 16 Σεπτέμβρη.

Η ύστατη πράξη απελπισίας του 45χρονου από το Λος Αντζελες δεν είναι μοναδική που απλώς έτυχε να αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας. Μία βδομάδα νωρίτερα, την 1η Οκτώβρη, η Αντι Πολκ, από το Ακρον της πολιτείας Οχάιο, στα 90 της χρόνια αφαίρεσε τη ζωή της, όταν της έκαναν έξωση από το σπίτι όπου έμενε 38 χρόνια, λόγω των χρεών που είχε. Η περίπτωσή τους έγινε παράδειγμα κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Κογκρέσου που ενέκρινε τελικά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ύψους 700 δισ. δολαρίων, αναφέρει η «Hufftington Post».

Τις ίδιες περίπου μέρες, η 57χρονη Πάμελα Ρος, από το Τενεσί, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν επιχείρησε να αυτοκτονήσει καθώς επρόκειτο να γίνει κατάσχεση στο σπίτι της. Τον περασμένο Μάρτη, ο Ρόλαντ Γκορ, στην Οκαλα της πολιτείας της Φλόριντα, σκότωσε τη σύζυγό του και το σκύλο τους, πριν αυτοκτονήσει.

Τουλάχιστον 51 αυτοκτονίες που συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο και οι ειδικοί κάνουν λόγο για επιδημία, επιδημία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση...

Μία ακόμη επιδημία είναι αυτή των αστέγων και των ανθρώπων που διαμένουν σε τροχόσπιτα και σκηνές, σύμφωνα με το CNN. Αιτία οι κατασχέσεις ακινήτων που συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι τα μεγαθήρια των ενυπόθηκων δανείων, όπως FannyMae, FreddyMac, IndyMac κατέρρευσαν. Η κατάσταση είναι τραγική, τόσο που ο σερίφης της Κομητείας Κουκ, Τόμας Τζ. Νταρτ - μίας κομητείας που έχει 5,2 εκατομμύρια πληθυσμό, περιλαμβάνει μέρος του Ιλινόις και του Σικάγου και όπου οι κατασχέσεις πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία χρονιά φτάνοντας τις 43.000 - αρνείται πλέον να εφαρμόσει τις εντολές κατάσχεσης και εξώσεων.

Εξάλλου, οι κατασχέσεις σπιτιών και το δράμα ανθρώπων που απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια είναι φαινόμενο σε πολλές πολιτείες. Φαινόμενα όπως οι «τεντουπόλεις» στην Καλιφόρνια, που διαλύθηκαν βίαια μετά από επέμβαση των αρχών ή καταλήψεις άδειων σπιτιών από άστεγους αυξάνουν δραματικά.

Πολλοί άστεγοι μετατρέπονται σε καταληψίες, που αλλάζουν σπίτια συχνά όταν τους βγάζουν έξω, ενώ άλλοι διεκδικούν το δικαίωμά τους να παραμένουν σε αυτά.

Τα περισσότερα σπίτια μετά από τις εξώσεις μένουν άδεια για ολόκληρους μήνες, ενώ καταληψίες μπαίνουν και εγκαθίστανται σχεδόν κανονικά. Αλλοι νοικιάζουν σπίτια που δεν τους ανήκουν, ενώ πολλές τράπεζες βρίσκουν πιο οικονομικό να πληρώνουν καταληψίες για να φύγουν, παρά να κινούνται με τις νόμιμες νομικές διαδικασίες. Μια άλλη μορφή αντίδρασης των καταληψιών είναι να δηλώνουν κανονικοί ένοικοι οι οποίοι έχουν χάσει το μισθωτήριο. Οι νομικές διαδικασίες για την έξωσή τους διαρκούν μήνες ή ακόμη και χρόνια καθώς τις περισσότερες φορές η διαδικασία της ανεύρεσης του πραγματικού ενοικιαστή είναι δαιδαλώδης και μακρόχρονη.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ