Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Επιλογές
Μίκης Θεοδωράκης και ποιητές

Οι Κ. Κωνσταντόπουλος και Τ. Χριστογιαννόπουλος παρουσιάζουν το «Αλφαβητάρι των άστρων», σήμερα (8.30μμ), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Μια ιδιαίτερη μουσική - θεατρική παράσταση ποίησης και μουσικής θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, σήμερα (8.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (ελεύθερη είσοδος). Πρόκειται για «Το Αλφαβητάρι των Αστρων» με τους Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Μεγάλοι ποιητές (Σεφέρης, Καβάφης, Ρίτσος, Καρούζος, Καββαδίας, Αναγνωστάκης, Μαλακάσης, Ουράνης) μελοποιημένοι από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Κ. Κωνσταντόπουλος «διαβάζει» ποιήματα, και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύει μελοποιημένα, παίζοντας στο πιάνο. Μεταξύ άλλων κομμάτια του «Επιταφίου», των «Μικρών Κυκλάδων», των «Λιποτακτών».

«Είμαστε και οι δύο, όπως πολλοί, ποτισμένοι απ' αυτά τα ποιήματα και απ' αυτές τις μουσικές. Οπότε ο "κώδικας" αυτής της συνομιλίας ήταν στο κύτταρό μας...» λέει ο Τ. Χριστογιαννόπουλος για την παράσταση. «Με δεδομένη τη φιλία μας με τον Κωνσταντίνο και την αγάπη μας για την ελληνική γλώσσα και ποίηση, κατ' επέκταση και την ελληνική μουσική, είπαμε να κάνουμε "παρέα" σ' ένα βαθύτερο, ιδιαίτερο πεδίο, ώστε να συνομιλήσουμε με την ποίηση και τη μουσική. Αισθανθήκαμε ότι θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούμε στον Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να έχει μια ενιαία γραμμή η μουσική γλώσσα που θα ακούμε... Κι εμένα μου ήταν ευκολότερο, επειδή έχω πάρα πολύ ασχοληθεί με τα τραγούδια του. Η ερμηνεία τους με πιάνο, μου έδινε τη δυνατότητα να διαμορφώσω την πιανιστική τους συνοδεία όπως ήθελα. Με σύμφωνο τον Μίκη είχα την ελευθερία να δουλέψω την πιανιστική μορφή των τραγουδιών. Ο Μίκης έχει εκατοντάδες τραγούδια πάνω σε ποίηση... Επρεπε, λοιπόν, η επιλογή των 14 τραγουδιών της παράστασης να έχει πιο συγκεκριμένη ταυτότητα. Μελοποιημένη ποίηση, συγκεκριμένου ύφους από τον ίδιο συνθέτη, μας οδηγούσε σε πιο καθαρή εικόνα. Νιώθουμε ότι έτσι είναι πιο καθαρός ο σπόρος...».

Τα ποιήματα που «διαβάζονται» δεν είναι τα ίδια με αυτά που ακούγονται μελοποιημένα, όμως σε μεγάλο βαθμό είναι των ίδιων ποιητών. «Τραγούδια και ποιήματα συνδέονται σαν κρίκοι μιας αλυσίδας», αναφέρει ο Τ. Χριστογιαννόπουλος. «Κάθε τραγούδι είναι σαν να απαντά στο ποίημα που προηγήθηκε, ενώ το ποίημα όπως τελειώνει είναι σαν να προσφέρει πεδίο επικοινωνίας με το επόμενο τραγούδι...». Για την ανταπόκριση του κοινού απέναντι στο «Αλφαβητάρι», στις καλοκαιρινές παραστάσεις, ο Τ. Χριστογιαννόπουλος λέει: «Είναι πολύ ενδιαφέρον, συγκινητικό και κάποιες στιγμές συγκλονιστικό το επίπεδο συγκέντρωσης, ησυχίας του κοινού, σ' αυτή την πολύβουη, υπερβολικά θορυβώδη ζωή και κοινωνία που ζούμε. Αυτό το σταμάτημα για μία ώρα, όσο διαρκεί, το να ταξιδέψει κανείς μια διαδρομή προς την καρδιά του...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ