Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
«Με χτυπούσαν με χέρια, πόδια και κλομπ»

Ο «Ρ» βρέθηκε στο μικρό διαμέρισμα του 28χρονου μετανάστη - ζουν μαζί τρεις οικογένειες - και αντίκρισε τη φρίκη της βίας στο πρόσωπο και το σώμα του Αφγανού

Ο 28χρονος μετανάστης χτυπημένος άγρια
Ο 28χρονος μετανάστης χτυπημένος άγρια
«Με έπιασαν από τα μαλλιά και μου χτύπησαν το πρόσωπο στο περιπολικό. Μου κρατούσαν τα χέρια και με χτυπούσαν όσο μπορούσαν με χέρια, πόδια και κλομπ. Μετά λιποθύμησα. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου, μετά από λίγο, βρισκόμουν σ' ένα δωμάτιο. Ημουν σε αστυνομικό τμήμα».

Τα παραπάνω διηγείται στο «Ρ» ο Αφγανός μετανάστης Αφ. Να., 28 χρόνων που ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στις 2 Οκτώβρη όταν βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οπως μας εξηγεί, μόλις είδε την αστυνομία φοβήθηκε, ήθελε να διαφύγει γιατί έχει γυναίκα και παιδιά στην Ελλάδα για τους οποίους είναι αυτός υπεύθυνος. Ο «Ρ» βρέθηκε χτες στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας όπου ζει ο μετανάστης που κακοποιήθηκε και μίλησε μαζί του για το περιστατικό. Κοντά του άλλοι μετανάστες για να του συμπαρασταθούν. «Το κάνουν συχνά αυτό μόνο και μόνο για να μας τρομοκρατήσουν. Ετσι, επειδή ξέρουν ότι είμαστε αβοήθητοι», μας λένε άλλοι Αφγανοί μετανάστες.

Στο μικρό διαμέρισμα μένουν τρεις οικογένειες, πάνω από 12 άτομα. Ο Αφ. είναι πολύ χτυπημένος. Η μύτη και το χέρι του είναι δεμένα, το σώμα του γεμάτο μελανιές. Μας λέει ότι είναι μόλις ενάμιση μήνα στην Ελλάδα με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, οχτώ χρονών, τεσσάρων χρόνων και το μικρότερο μόλις έξι μηνών.

Φοβήθηκαν να βάλουν τη φωτογραφία του

Μια ώρα μετά τη σύλληψη και το ξυλοκόπημα, οι αστυνομικοί τον έβαλαν στο περιπολικό και τον πήγαν σ' ένα νοσοκομείο, αφού το δάχτυλο του δεξιού του χεριού είχε σπάσει. Εκεί, του έδεσαν το χέρι αλλά δεν του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή. «Ολο το βράδυ έμεινα στο τμήμα. Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ από το φόβο και τον πόνο. Το πρωί ένας αστυνομικός μόλις είδε ότι το πρόσωπό μου είναι πρησμένο, φοβήθηκε. Εφερε έναν Κούρδο και τον έβαλε να μου πει στη γλώσσα μου, δε σε χτύπησα, δε σε άγγιξα, μην πεις σε κανέναν τίποτα.

Με μετέφεραν σε άλλο τμήμα, όπου έμεινα τρεις ή τέσσερις μέρες. Επειτα λόγω της κατάστασής μου με έδιωξαν. Μου έδωσαν το χαρτί που λέει ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχω φύγει από τη χώρα, χωρίς να βάλουν φωτογραφία μου και σφραγίδα πάνω, επειδή το πρόσωπό μου ήταν όλο πρησμένο και η μύτη μου σπασμένη».

«Δεν έχω λεφτά για τα φάρμακα»

«Μόλις τηλεφώνησε στη γυναίκα του ότι είναι στο τμήμα, αυτή έκλαιγε και έλεγε: "Γιατί μας φέρονται σα ζώα;" Πήγε στο τμήμα μα δεν την άφησαν να τον δει», μας λέει ο Μπ. που βοηθά στη μετάφραση. «Πήγα στο σπίτι. Μετά από δύο - τρεις ώρες άρχισε η αιμορραγία από τη μύτη μου. Από τις 12 το βράδυ ως το πρωί έτρεχε το αίμα», μας λέει. Πήγε ξανά στο νοσοκομείο - αυτή τη φορά με ασθενοφόρο - όπου του έδεσαν τη μύτη και έβγαλε ακτινογραφίες. «Μου έγραψαν και φάρμακα, αλλά κάνουν 60 ευρώ. Πού να βρω τόσα λεφτά;»...

  • Αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, Αφγανοί μετανάστες θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή και στα Γραφεία της ΕΕ απαιτώντας άσυλο και διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή και τα κρούσματα βίας κατά των μεταναστών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ