Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών το Ευρωκοινοβούλιο

Ενα προκλητικό ψήφισμα καταδίκης των εκλογών στη Λευκορωσία, ως μη δημοκρατικές, ενέκρινε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, στις Βρυξέλλες, με 597 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), 31 κατά (και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ) και 22 αποχές (συμπεριλαμβανομένων και αυτού του ΣΥΝ). Το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει το Κοινοβούλιο που εκλέχτηκε στη Λευκορωσία αμφισβητούμενης δημοκρατικής νομιμότητας και καλεί την κυβέρνηση σε νέες «δημοκρατικές εκλογές», ενώ εισηγείται την επιλεκτική εφαρμογή στη χώρα, του ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης και του χρηματοδοτικού μέσου για την προαγωγή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και όσους υπονομεύουν τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του αναφορικά με το κατάπτυστο ψήφισμα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με προκλητική θρασύτητα και χωρίς κανένα στοιχείο έστω για πρόσχημα, οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν και υπηρετούν την ΕΕ υπέγραψαν κοινό ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης της Λευκορωσίας για τις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το προτεινόμενο ψήφισμα πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος μέσω της GUE/NGL. Είναι προφανές ότι η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠAΣOK, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ) συμπαρατάσσονται με τους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού που συσπειρώνονται στην ονομαζόμενη αντιπολίτευση του ΝΑΤΟικού υπηρέτη κ. Μιλινκίεβιτς που έλαβε το "εκπληκτικό" ποσοστό του 6% στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και στις πρόσφατες βουλευτικές δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μιαν αποστομωτική απάντηση στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των HΠA, γιατί ο λαός της Λευκορωσίας στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης κατά του NATO και της ΕΕ. Αυτό είναι που εξαγριώνει και εξαχρειώνει τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Αυτή τη φορά, μη έχοντας το πρόσχημα των ονομαζόμενων πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι είχαν απελευθερωθεί, ούτε τη δικαιολογία της ισότιμης προβολής των υποψηφίων, την οποία αναγνωρίζουν ότι υπήρχε, με αυθάδη και αυθαίρετο τρόπο χαρακτηρίζουν το νέο Κοινοβούλιο ως έχον αμφισβητούμενη δημοκρατική νομιμότητα.

Οι ευρωβουλευτές του KKE καταγγέλλουν και τα δύο απαράδεκτα ψηφίσματα και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Λευκορωσίας, στον αγώνα του κατά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ