Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ - ΞΗΡΑΣΙΑ
«Ανοίγει» δρόμο στους επενδυτές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα κατά του αντιλαϊκού χαρακτήρα του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε χτες από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση του νερού, με την πλήρη παράδοσή του στα μονοπώλια και τη μετατροπή των υδάτινων πόρων από φυσική πηγή ζωής σε προϊόν εκμετάλλευσης, με ακριβό αντίτιμο, προχωρά σταδιακά η ΕΕ, όπως αποδεικνύεται και από το πνεύμα του ψηφίσματος για τη λειψυδρία και την ξηρασία, που εγκρίθηκε χτες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με 594 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 12 αποχές.

Σύμφωνα με τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική «διαχείρισης της ζήτησης», με επενδύσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση και εξοικονόμηση υδάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο εν λόγω ψήφισμα και τις πολιτικές που προωθούνται, σημείωσε ότι «τα διάσπαρτα ευχολόγια δεν μπορούν να κρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προτάσεων της έκθεσης. Το βάρος της έκθεσης πέφτει στην αντιδραστική θέση «της διαχείρισης των υδάτων με βάση τη ζήτηση», για να καταλήξει σε σειρά μέτρων που στην ουσία περιορίζονται στην αύξηση της τιμής του κόστους της παροχής νερού, ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς μέσω της ολοκληρωτικής εμπορευματοποίησης του νερού, της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «στο ψήφισμα δε γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στην ξηρασία και τη λειψυδρία, δύο διαφορετικά φαινόμενα που απαιτούν διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισής τους και απουσιάζει παντελώς η αρχή της προφύλαξης και της βελτίωσης της σχέσης "εκμεταλλεύσιμα υδάτινα αποθέματα" - "διαθέσιμα υδάτινα αποθέματα" - "ποσότητα κατακρημνίσεων"».

Επισήμανε ακόμα ότι «υποβαθμίζεται ο κίνδυνος πλημμυρών και η ανάγκη λήψης αντιπλημμυρικών μέτρων. Αντίθετα μάλιστα ζητά να "αποφεύγεται η δημιουργία φραγμών στη φυσική πορεία των ποταμών" και κινδυνολογεί για κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα από την εκτροπή ποταμών» και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι παλεύουν για καθαρό και ασφαλές νερό, σε επάρκεια, ενάντια στην εμπορευματοποίηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, βορά στα κέρδη των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ