Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επενδύει στα ναυάγια!

Να μια πολύ ευανάγνωστη αρχή του «εκσυγχρονισμού», όπως αποκαλύφθηκε το προηγούμενο τριήμερο: Οσο πιο αρνητική είναι μια εξέλιξη, τόσο καλύτερα μπορούμε να συγκαλύψουμε στα μάτια της κοινής γνώμης τις ευθύνες μας για την επίσης αρνητική εξέλιξη που - με τη σύμπραξή μας - είχε προηγηθεί πριν από λίγο! Κάτι σαν το «ο ένας πόνος παίρνει τον άλλον», δηλαδή...

Αυτή η λογική, η λογική του οδηγούμε τον τόπο από Φαλκονέρα σε Φαλκονέρα, η λογική που λέει επενδύουμε στα ναυάγια, για να καλύψουμε το θόρυβο από τις πομπές μας, η λογική που λέει πάλι καλά που υπάρχουν και χειρότερα (!) για να μπορούμε εμείς να αρμενίζουμε ξέγνοιαστοι καπεταναίοι πάνω στα «κότερα» της αρπαχτής, της διαπλοκής, της υποτέλειας και όλων εκείνων που συνθέτουν την αντιλαϊκή πολιτική, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κυβερνητικού επικοινωνιακού «ταλέντου» των ημερών. Για περισσότερες εξηγήσεις προσέξτε τι δήλωνε ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προχτές, κατά τη διάρκεια της ΚΕ του κόμματος:

«Ηρθε το ναυάγιο και επισκίασε την υπόθεση με τα κότερα. Μετά ήρθε η εξέλιξη στο Βελιγράδι και επισκίασε την υπόθεση με το ναυάγιο. Ευτυχώς»!!!

Αυτό το «ευτυχώς» βγάζει μάτια. Συνιστά απόδειξη έσχατου κυνισμού και εκφυλισμού. Πρόκειται για βροντώδη εκδήλωση της - απροσδόκητης σε έκταση - ιδιοτέλειας και του ωφελιμισμού που διαπερνά τη λογική των κυβερνώντων. Αλλά είναι η αλήθεια. Στο ΠΑΣΟΚ έτσι ακριβώς σκέφτονται! Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που διαπερνά τη σκέψη τους τα τελευταία 24ωρα.

***

Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι με τα «κότερα» και τους συναγελασμούς των «στενών συνεργατών» του πρωθυπουργού με επιφανείς κεφαλαιούχους, εκτός από βούκινο, έγιναν και... νούμερο.

Ξέρουν, επίσης, ότι μέσω των εισαγγελικών πορισμάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή και επαναφέρουν ζητήματα «διαπλοκής» (διορισμός Ψυχάρη στο Αγιο Ορος, σχέσεις του επιχειρηματία και εκδότη Χρ. Λαμπράκη με το Δημόσιο κλπ), κάποιοι τους έστειλαν ένα ακόμα μήνυμα σχετικό με τη «μοιρασιά»...

Αλλά ήρθε η ναυτική τραγωδία και «το θέμα έκλεισε» (!), όπως είπαν στο Εκτελεστικό τους Γραφείο. Ηρθε το ναυάγιο και μπροστά στον πόνο που προκάλεσε, βρήκε την ευκαιρία ο κ.Σημίτης να το παίξει «Ηρακλής» και να δηλώσει ότι αυτός είναι που «έχει κόψει με το μαχαίρι τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας της αδιαφάνειας»!!!

***

Κατόπιν, μετά το ναυάγιο, και ενώ ακόμα δεν έχουν απαντήσει ούτε καν για το ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών (!), επένδυσαν στο νέο επεισόδιο του γιουγκοσλαβικού δράματος. Ποντάροντας στο γεγονός ότι το έγκλημα στα Βαλκάνια απειλεί να βουλιάξει τους πάντες, κάνουν οτιδήποτε για να μετατοπίσουν το βλέμμα της κοινής γνώμης πάνω από τη ναυτική τραγωδία. Να η ευκαιρία - λένε - για να πάψει ο λαός να κοιτά στην Πάρο, να πάψει να κοιτά εκεί όπου επιπλέουν τα συντρίμμια των ανομημάτων τους. Βρήκε μάλιστα ο κ.Σημίτης την ευκαιρία - μετά τις θλιβερές του δηλώσεις περί ασφάλειας των πλοίων και... ΙΧ αερόσακων - να χαρακτηρίσει και αυτοπροσώπως την τραγωδία σαν «αδιανόητη»...

Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: Για «αδιανόητη τραγωδία» μίλησε στην πρώτη κιόλας παράγραφο της ομιλίας του. Που σημαίνει «δε φταίμε εμείς», «ήταν ανθρώπινο λάθος», «το πλήρωμα έβλεπε ποδόσφαιρο» κλπ. Μόνο που στην τρίτη παράγραφο της ομιλίας του, στην ίδια σελίδα, είπε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί ποτέ παρόμοια τραγωδία»...

Εδώ υπάρχει μια μικρή αντίφαση, όμως. Γιατί, τι σημαίνει «θα κάνουμε τα πάντα»; Τι θα κάνουν δηλαδή; Γιατί αν, όπως λένε, έφταιγε το ποδόσφαιρο, θα απαγορέψουν στον Παναθηναϊκό να παίζει μπάλα; Αν, όπως λένε, ήταν ανθρώπινο λάθος, θα καταργήσουν τα «ανθρώπινα λάθη; Εκτός κι αν δεν ήταν τίποτα από αυτά. Εκτός κι αν έφταιξε κάτι άλλο. Κάτι που η αιτία του ανάγεται σε κείνα που είχαν κάνει ή που δεν είχαν κάνει οι κυβερνώντες. Αλλά, τώρα, υπόσχονται ότι θα το... ρυθμίσουν. Πώς; Με την άρση του καμποτάζ και την έλευση στις ελληνικές θάλασσες ξένων πλοίων, ηλικίας 60 και 70 χρόνων (!)... (παρεμπιπτόντως, ας προσέχουν οι συγγραφείς των ομιλιών του πρωθυπουργού αυτές τις αντιφάσεις. Παραείναι αποκαλυπτικές).

***

Μετά, όπως είπαμε, ήρθε η Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, θεωρούν πολύ βολική την εξέλιξη στη Γιουγκοσλαβία, αφού, όπως ισχυρίζονται, τα όσα γίνονται εκεί «δε μας αφορούν ευθέως, στο βαθμό που μας αφορά το θέμα με τους 80 δικούς μας»! Συνεπώς έχουν κάθε συμφέρον να καταπιαστεί η κοινή γνώμη, με τα σάπια παράγωγα της επέμβασης του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια (πολύ περισσότερο που αυτά τα σάπια παράγωγα τα βαφτίζουν «φρούτα» από το «μπαξέ της δημοκρατίας»!) και να ξεχάσει για λίγο τα σαπιοκάραβα. «Ετσι θα κερδίσουμε χρόνο», λένε...

Με δυο λόγια: Η αθλιότητα της εξωτερικής τους πολιτικής, τίθεται στην υπηρεσία (κάτι σαν συνήγορος υπεράσπισης, δηλαδή!) της εξίσου άθλιας εσωτερικής τους πολιτικής! Η υπογραφή κάτω από τις ΝΑΤΟικές βόμβες και η συμμετοχή τους σε επεμβάσεις στα εσωτερικά τρίτων χωρών, οδηγούν σε εξελίξεις, που οι κύριοι της κυβέρνησης έχουν το θράσος να τις χρησιμοποιούν σαν «ασπίδα», για να κρύψουν τις άλλες υπογραφές τους, τις υπογραφές που βάζουν, για να θησαυρίζουν οι εφοπλιστές με τους σκυλοπνίχτες τους!

***

Ημια εξέλιξη «επισκιάζει» την προηγούμενη, επαναλαμβάνουν όλο ικανοποίηση οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το καθένα από τα τρία αυτά θέματα («κοτερο - διαπλοκο - μαχίες», ναυάγιο, Γιουγκοσλαβία) όχι μόνο δεν πρέπει να λειτουργήσουν το ένα ως χοάνη του προηγούμενου, χοάνη μέσα στην οποία επιδιώκουν οι κυβερνώντες να εξουδετερώσουν τη λαϊκή αποδοκιμασία και οργή, αλλά αντίθετα: Πρέπει να ενσταλαχτούν προσθετικά στη συνείδηση του λαού. Γιατί εδώ, και στα κότερα, και στη βραχονησίδα «Πόρτες», και στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία, τα ίχνη των ανομημάτων τους είναι ανεξίτηλα.

  • Η σχέση τους με το μεγάλο κεφάλαιο είναι δεδομένη. Οτι προσπαθούν τώρα να κουκουλώσουν την υπόθεση με τα «κότερα», απλώς επιβεβαιώνει την ποιότητα ενός κομματικού μηχανισμού, που κάνει ό,τι ο σκύλος με τα περιττώματά του: Τα σκεπάζει... Αυτός, όμως, είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να μη θεωρεί ο λαός πως «το θέμα έκλεισε». Το ερώτημα παραμένει: Ποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού «κλείνουν δουλιές» και σε ποια κότερα; Αλλά κι αυτοί που τους καταγγέλλουν (και δεν τους κατονομάζουν) όπως ο Θ.Πάγκαλος, ποια κότερα επιλέγουν; `Η δεν επιλέγουν;...
  • Η σχέση τους με τους εφοπλιστές είναι δεδομένη. Δε χρειάζεται να κάνει κανείς συνειρμούς για τις σχέσεις του «ταμία» του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Ναυτιλίας, του κ.Σουμάκη, με τους εφοπλιστές. Δε χρειάζεται να κάνει κανείς συνειρμούς για την προσφορά νομικών υπηρεσιών του «στενού συνεργάτη» του πρωθυπουργού κ.Ροκόφυλλου στην εταιρία που ανήκε το «Εξπρές Σαμίνα». Αρκεί να δει κανείς τα σαπιοκάραβα που κυκλοφορούν στις θάλασσες με την άδεια της κυβέρνησης.
  • Η σχέση τους με τον ιμπεριαλισμό είναι δεδομένη. Αλλωστε, είναι εκείνοι που διεκδικούν την πατρότητα του «Συμφώνου Σταθερότητας»! Του συμφώνου δηλαδή με το οποίο τα κράτη των Βαλκανίων γίνονται προτεκτοράτα το ένα μετά το άλλο. Ποτέ δεν έκρυψαν τη συμβολή τους για τη μετατροπή και της Γιουγκοσλαβίας σε προτεκτοράτο. Και τώρα πανηγυρίζουν, όπως προχτές ο Κ.Σημίτης στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα λόγια του αμερικανού διπλωμάτη, που λίγο μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, δήλωνε: «Η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις χώρες που θριάμβευσαν εναντίον της Γιουγκοσλαβίας»!

Αλλά όλα αυτά είναι εγκλήματα. Και ζητούν τιμωρία.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ