Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Οι ένοχοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο λιμάνι

Απόψε στις 10.07 τη νύχτα συμπληρώνονται έντεκα 24ωρα από τη νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη, που βούτηξε ολόκληρη την Ελλάδα στο πένθος. Από τη νύχτα που το σαπισμένο σκαρί «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», σκόρπισε το θάνατο γεμίζοντας τη θάλασσα της Πάρου πτώματα. Πέρασαν έντεκα 24ωρα και ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να πει ότι ο μακάβριος αριθμός των 81 νεκρών είναι και ο τελικός. Εδώ και τόσες μέρες δεν έχει εξακριβωθεί πόσοι τελικά επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο. Από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί 11 μέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επαναλαμβάνουν μονότονα ότι: «Η αλήθεια θα λάμψει», «θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται», το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Ομως το «μαχαίρι» μέχρι στιγμής έχει «κόψει» μόνο τον πλοίαρχο του «ΣΑΜΙΝΑ» Βασίλη Γιαννακή και τον υποπλοίαρχό του Τάσο Ψυχογιό που από χτες βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές της Χίου.

Ακόμα δεν έχει αγγιχτεί ούτε τρίχα από τα μεγαλοαφεντικά της MFD Π. Σφηνιά και Κ. Κληρονόμο, απλώς αναμένονται να κληθούν σε απολογία! Αυτό αν και ήξεραν την κατάσταση του πλοίου από «πρώτο χέρι» και επιπλέον παραβίασαν τη νομοθεσία που προβλέπει την κράτηση πλήρων στοιχείων όσων «κόβουν» εισιτήριο. Ανενόχλητος παραμένει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», του οποίου τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας βρίσκονται τώρα στον πάτο της θάλασσας μαζί με «ΣΑΜΙΝΑ», όπως βρέθηκαν με το τσιμεντάδικο «ΔΥΣΤΟΣ», το φορτηγό πλοίο «ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και πάει λέγοντας. Ομως το κακό δε σταματάει εδώ.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αξίζει... επάξια μία θέση στο εδώλιο του κατηγορουμένου που αφήνει κάθε είδους Σφηνιάδες να εγκληματούν, ταυτόχρονα με τις «κούφιες κορόνες» περί ευθυνών, σπεύδει να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στους εφοπλιστές, ντόπιους και ξένους. Οχι μόνο δεν έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα από τη θυσία των 81 ανθρώπων (μέχρι τώρα) και δεν ανέλαβε ούτε ψήγμα ευθύνης, αλλά σύσσωμοι οι υπουργοί της και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έσπευσαν την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου να αποφασίσουν το «σπάσιμο» δύο χρόνια νωρίτερα του καμποτάζ! Να θέσει δηλαδή πρόωρα σε πλήρη ισχύ τον κανονισμό - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρόωρη άρση του καμποτάζ αποτέλεσε γραπτή... αξίωση του Π. Σφηνιά. Οι αποφάσεις της Πέμπτης για να «χρυσωθεί το χάπι» για τα όσα θα προωθηθούν συμπεριλαμβάνουν και κάποιες αποφάσεις για «λίφτινγκ» του Κλάδου Επιθεωρήσεων του ΥΕΝ και για ελεγκτικές Επιτροπές που όμως δε σπάνε τα «στεγανά» στις επιθεωρήσεις.

Ενώ συμβαίνουν αυτά και ήδη ναυτεργατικά σωματεία -όπως η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»- εργάζονται πυρετωδώς προετοιμάζοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «πέρα βρέχει», για να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι αποτελεί ένα από τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά προπύργια. Αντίθετα, «στο πόδι» βρίσκονται οι νησιώτες για να αποτρέψουν τα εξωφρενικά κυβερνητικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ