Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισε η δίκη για το «Γιάκοβλεφ»

Συνεχίζεται και σήμερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των δύο υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το «Γιάκοβλεφ» στις 17 Δεκέμβρη 1997 στα Πιέρια, όπου σκοτώθηκαν 74 επιβάτες.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, μετά την παραπομπή τους που έγινε με βούλευμα της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, η οποία διερεύνησε τις συνθήκες του δυστυχήματος, κάθισαν χτες, ο ελεγκτής και ο επόπτης εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου «Μακεδονία», Γιάννης Γιαννακόπουλος και Αδαμάντιος Φραγκιαδούλης. Οι δύο υπάλληλοι της ΥΠΑ ήταν βάρδια το μοιραίο βράδυ που το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών που εκτελούσε δρομολόγιο της εταιρίας «Aerosweet» συντρίφτηκε στα Πιέρια.

Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε πως το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΥΠΑ επιρρίπτει ευθύνες στο πλήρωμά του και κάνει λόγο για έλλειψη απαραίτητων οργάνων πλοήγησης στο μοιραίο αεροσκάφος, σε αντίθεση με το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών που παραπέμπει τους δύο άνω κατηγορούμενους.

Χτες, με την έναρξη της διαδικασίας η δίκη διακόπηκε γιατί η υπεράσπιση προέβαλε αίτημα αναβολής, δηλώνοντας πως στο εδώλιο θα έπρεπε να παρίσταται ως κατηγορούμενος και το ελληνικό Δημόσιο, εναντίον του οποίου θα στραφεί τελικά και η πολιτική αγωγή.

Στο μεταξύ, πέρα από τα ποινικά δικαστήρια η υπόθεση του «Γιάκοβλεφ» θα απασχολεί και τα αστικά δικαστήρια, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Γενάρη, αφού εκκρεμεί η εκδίκαση 7 αγωγών εναντίον της «Aerosweet», αλλά και της ιδιοκτήτριας εταιρίας του «Γιάκοβλεφ», για οικονομικές αποζημιώσεις. Ηδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχει επιδικάσει αποζημίωση 600 εκατ. δρχ. στους συγγενείς των θυμάτων. Εξάλλου την Τετάρτη έγινε συντηρητική κατάσχεση σε ουκρανικό αεροσκάφος της εταιρίας, το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», έπειτα από αίτημα συγγενή που διεκδικεί αποζημίωση 500 εκατ. δραχμές.

Παράλληλα οι συγγενείς των θυμάτων έχουν προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ