Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, ενάντια στην απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και της εφοπλιστικής ασυδοσίας που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας «κατά γράμμα» τα αιτήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η οργή και αγανάκτηση στους ναυτεργάτες αλλά και οι αγωνιστικές τους διαθέσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα ενάντια στην επιχείρηση κυβέρνησης - εφοπλιστών, να βρουν ενόχους στους ναυτεργάτες για το ναυάγιο του σαπιοκάραβου «Εξπρές Σαμίνα» και για τα υπόλοιπα σαπιοκάραβα που κυκλοφορούν με τις «ευλογίες» του ΥΕΝ στις θάλασσες.

Από χτες το πρωί συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ναυτεργάτες «οργώνουν» το λιμάνι και τα καφενεία της Ακτής Μιαούλη, ενημερώνουν για τις κυβερνητικές αποφάσεις καλώντας ταυτόχρονα σε γενικό «ξεσηκωμό» για να μην περάσει η πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Παράλληλα χτες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ με τη συμμετοχή μηχανικών της ακτοπλοΐας. Στη συνεδρίαση έγινε διεξοδική συζήτηση για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και για την οργάνωση της πάλης όλων των ναυτεργατών σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

Το ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει ο κλάδος αγωνιστική απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική - ανάλγητη πολιτική κυβέρνησης - ΥΕΝ - εφοπλιστών, απορρίπτοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το «θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα» καθώς και για τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να παρθεί απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ στις 10 Οκτώβρη. Να οργανώσει η ΠΕΜΕΝ συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 9 Οκτώβρη και να χρησιμοποιήσει κάθε μορφή ανάδειξης των προβλημάτων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που εξετάστηκε, αφορά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους ναυτεργάτες ως «εξιλαστήρια θύματα». Διατήρηση - θωράκιση του Καμποτάζ, αποφασιστική αντιμετώπιση της πολιτικής της διαλυτικής απελευθέρωσης. Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού.

Από χτες το απόγευμα οι συνδικαλιστές και τα μέλη της ΠΕΜΕΝ εφαρμόζοντας στην πράξη τις αποφάσεις του ΔΣ της ένωσης, ξεκίνησαν περιοδείες στα καράβια, προκειμένου να ενημερώσουν τους ναυτεργάτες συνολικά για τη μέχρι τώρα κατάσταση και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αφετηρία την απεργία στις 10 Οκτώβρη. Σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ θα πραγματοποιήσει και νέα έκτακτη συνεδρίαση όπου θα εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση και θα πάρει αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει απόφαση για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, ζητά και το ναυτεργατικό σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ