Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στα αντι-ΕΣΥ σχέδια

Ομόφωνη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας στις 31 Οκτώβρη 2000 εκτός απ' τη συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων των σωματείων στον υπουργό Υγείας στις 2.10.2000
Παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων των σωματείων στον υπουργό Υγείας στις 2.10.2000
Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που συνεδρίασε χτες εκτάκτως, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης που προωθεί για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στις 31 Οκτώβρη 2000, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, θα γίνει 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με συγκεντρώσεις και πορείες. Την ίδια μέρα θα γίνει 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ξεχωριστή αυτή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και η συμμετοχή της στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 10 Οκτώβρη 2000, εκτός από την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, αποτελούν και απάντηση στις απειλές του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος προχτές επιτέθηκε εναντίον των εργαζομένων μιλώντας για σύγκρουση με «κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές». Επίσης, είπε πως όσοι εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης φοβούνται για το ατομικό συμφέρον τους και βόλεμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση των έξι σημείων στα οποία εκφράζει την αντίθεσή της, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη 500 εκπροσώπων από 130 σωματεία στις 2.10.2000. Ακόμα υπάρχουν αποφάσεις μαζικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που υιοθετούν και διευρύνουν το πλαίσιο αυτό.

Τα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι τα εξής:

1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

6. Η απόρριψη όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

Απεργούν καιοι γιατροί

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών για τις 10 του Οκτώβρη έχει εξαγγείλει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 28.9.2000. Παράλληλα η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ να κηρύξει οποτεδήποτε και οποιασδήποτε μορφής αγώνα και να διοργανώσει τοπικές συνελεύσεις για να ενημερώσει τους φορείς και τους χρήστες υγείας.

Οπως τονίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ, με τα σχέδια του υπουργείου επιχειρείται μια συνολική ανατροπή της φιλοσοφίας του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, με σκοπό τελικά τη μετατροπή του σε μια μεγάλη επιχείρηση, που θα λειτουργεί με όρους κέρδους και όχι με σκοπό την πλήρη, ισότιμη, καθολική και δωρεάν κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

  • Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.
  • Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ