Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις και ελιγμοί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και τους επενδυτές προσπαθούσαν, χτες, Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας - Insee - ότι και το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1%. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 0,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και κατά 0,1% το τρίτο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σύνολο του 2008, η ανάπτυξη στη Γαλλία δε θα έχει ξεπεράσει το 0,9%.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν, κατά πολλούς ειδικούς, ότι η γαλλική οικονομία εισέρχεται, πλέον, και επισήμως, σε περίοδο ύφεσης, καθώς είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εφόσον επιβεβαιωθούν, από το 1993. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, ακολουθεί την Ιρλανδία που βρίσκεται, ήδη, σε περίοδο ύφεσης. Στην έκθεσή του, το Insee αναφέρει επίσης ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά 40.000 νέους ανέργους, μόνο τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και 15 χρόνια. Εντούτοις, εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται για ύφεση αλλά για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αναμενόμενη, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Συμπλήρωναν, μάλιστα, ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθεί ο Πρόεδρος Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωνε ότι η παγκόσμια αγορά βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» τονίζοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση, σήμερα, στο Παρίσι μιας έκτακτης συνόδου των ηγετών Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Γαλλίας (των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης) ακριβώς για το ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης, ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ζαν Πιερ Ζουγέ, μιλώντας στην εφημερίδα «Λες Εκό», υποστήριζε ότι «πλέον οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση ισχύος, ούτε οικονομικά ούτε γεωστρατηγικά». Κατέληγε, δε στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ότι «η Ευρώπη είναι αυτή που θα πρέπει να επιβάλλει τις απόψεις της σε θέματα οικονομικού ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ