Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο «Αττικόν», ενώ μεθαύριο κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό»
Εκρηκτικές καταστάσεις δημιουργούν στα νοσοκομεία η κρατική υποχρηματοδότηση και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Εργαζόμενοι και γιατροί προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αξιοπρεπείς μισθούς και αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Χτες, οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Αττικού» έκαναν στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου. Κατήγγειλαν ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικό, τεχνολογικό, διοικητικό και λοιπό) και υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, που καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του νοσοκομείου για ασθενείς και εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι και γιατροί προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο των Ταμείων και στην αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ενώ οι ειδικευόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Διεκδικούν την αύξηση της χρηματοδότησης του «Αττικού» μέσα απ' τη γενικότερη αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των κενών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού και των εφημεριών των γιατρών. Σήμερα, πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), κλείσιμο των Ταμείων και στις 12.30 μ. παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.

Στον «Ευαγγελισμό»

Δύο τρίωρες στάσεις (8 π.μ. -11 π.μ.) την Πέμπτη 2 Οκτώβρη και στις 9 Οκτώβρη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», με κύρια αιτήματα την κάλυψη των 1.350 κενών οργανικών θέσεων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και βασικούς μισθούς 1.400 ευρώ και 1.700 για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους και γιατρούς αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας στις 9 Οκτώβρη 2008, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή.

Τρίωρη στάση εργασίας 8 π.μ. - 11 π.μ. στις 9 Οκτώβρη αποφάσισε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών -Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Καλεί τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων, διεκδικώντας την κάλυψη των ελλείψεων των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατρο-τεχνικό εξοπλισμό, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινο ωράριο έξω απ' τις κοινοτικές οδηγίες, εξέλιξη των γιατρών και ένταξη στα ΒΑΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Μπροστά στην αγωνιστική ετοιμότητα των γιατρών, οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού και του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δηλώσουν ότι δε θα εφαρμόσουν τις αρχικές περικοπές στις εφημερίες, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ωστόσο, όμως, δε διευκρίνισαν, αν και τα νέα προγράμματα των εφημεριών θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, καθώς τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό -μαζί με τα πρόσθετα κονδύλια - δε φτάνουν για την κάλυψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, η έλλειψη κονδυλίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ (0,5% του συνολικού προϋπολογισμού) και στις 490.000 ευρώ στο «Βενιζέλειο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ