Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ - ΣΥΡΙΑ
Πολυσήμαντο γεγονός για τους λαούς της περιοχής

Από χτες η αποστολή βρίσκεται στη Συρία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές και επισκέψεις στο Λίβανο

Λίγο πριν την εκδήλωση της Φενασόλ, την πρώτη μέρα της αποστολής στο Λίβανο
Λίγο πριν την εκδήλωση της Φενασόλ, την πρώτη μέρα της αποστολής στο Λίβανο
(Του απεσταλμένου μας Κώστα ΤΡΑΚΟΣΑ).-

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το καραβάνι αλληλεγγύης που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στους βασανισμένους απ' τους συνεχείς ιμπεριαλιστικούς πολέμους λαούς του Λιβάνου και της Συρίας. Ο προλεταριακός διεθνισμός και η αλληλεγγύη των λαών, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αποστολή του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Το ίδιο το καραβάνι έχει μετατραπεί σε ένα πολυσήμαντο πολιτικό γεγονός για τη χώρα του Λιβάνου. Δεν είναι καθόλου τυχαίες, άλλωστε, οι συναντήσεις που είχε, τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον πρωθυπουργό Φουαέντ Σινιόρα, όσο και με σημαντικούς εργατικούς φορείς. Η επίσκεψη της ελληνικής συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας αποτελεί μια από τις κεντρικές ειδήσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις εφημερίδες της χώρας.

Οι διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ, αποτελούν έναν απ' τους πιο σημαντικούς τομείς δουλειάς του ελληνικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, το 2004, το ΠΑΜΕ εξέφρασε την ταξική του αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα, με μια αποστολή 240 εργαζομένων για έντεκα μέρες, συμμετέχοντας και στους εορτασμούς της Μονκάδα. Τον επόμενο χρόνο, με μια αποστολή 150 εργαζομένων, εξέφρασε την αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.

Θερμή υποδοχή και φιλοξενία

Από τη συνάντηση με το ΚΚ Λιβάνου. Ορθιος ο ΓΓ του Κόμματος Χαλέντ Χαντάτα
Από τη συνάντηση με το ΚΚ Λιβάνου. Ορθιος ο ΓΓ του Κόμματος Χαλέντ Χαντάτα
Αύριο, Δευτέρα, το καραβάνι θα επισκεφτεί τις περιοχές του Νότιου Λιβάνου, οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τον πόλεμο των «33 ημερών», το καλοκαίρι του 2006. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο στην πόλη Ναμπατίγιε, τις φυλακές «Αλ Κιγιάμ», την πόλη Μπιντ Ζμπάιλ και το χωριό Κανά, όπου ήταν και ο τόπος του μακελειού με τη δολοφονία δεκάδων αμάχων, από την ισραηλινή αεροπορία. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τα Συνδικάτα στην πόλη Σαΐντα. Την Τρίτη, η αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα.

Η αποστολή του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στο Λίβανο, έτυχε, την περασμένη Πέμπτη, θερμής υποδοχής από τα συνδικάτα της χώρας. Με λίγα λουλούδια, που παρέδωσαν στον ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο και στο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργο Πέρρο και το πανό: «Καλωσορίζουμε την Ελληνική Συνδικαλιστική Αποστολή αλληλεγγύης με το Λίβανο», οι εργάτες της δοκιμασμένης αυτής χώρας, εξέφρασαν το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της επίσκεψης του ΠΑΜΕ και της αλληλεγγύης στο λαό και στην Εθνική Αντίσταση του Λιβάνου.

Στη συνέχεια, η αποστολή παραβρέθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα της FENASOL(Φενασόλ), με θέμα την αλληλεγγύη των εργαζομένων και την αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ. Εκεί παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπός του Ελίας Αλμούρ, υπουργός της Εθνικής Αμυνας του Λιβάνου. Αμέσως μετά η αποστολή αλληλεγγύης συναντήθηκε με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου και τον ΓΓ Χάλεντ Χντεντά. Το βράδυ, το ΚΚ Λιβάνου παρέθεσε δείπνο στα μέλη του καραβανιού, μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού με συνθήματα που δήλωναν την ταξική αλληλεγγύη των λαών. Να σημειωθεί πως τα μέλη του καραβανιού, σε μια συμβολική κίνηση μάζεψαν χρήματα τα οποία και παρέδωσαν στο ΚΚ Λιβάνου.

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία

Με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουαέντ Σινιόρα
Με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουαέντ Σινιόρα
Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, η αποστολή αλληλεγγύης είχε μια ιδιαιτέρως σημαντική πολιτική συνάντηση, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουαέντ Σινιόρα. Η αποστολή του ΠΑΜΕ, έγινε δεκτή στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου επισημάνθηκε απ' τον Φ. Σινιόρα, ο κοινός πολιτισμός των δύο λαών, η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τα δεινά του λιβανέζικου, ενώ σημείωσε πως το Ισραήλ ακόμη κατέχει παλαιστινιακά εδάφη, τα Κτήματα Σεμπάα. Απ' την πλευρά του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, χαιρέτισε ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος και τόνισε πως η πολιτική του Ισραήλ γεννά συνολικά προβλήματα, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ακολούθησε η επίσκεψη στη CGT Λιβάνου (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Λιβάνου). Οι Ελληνες εκπρόσωποι του ταξικού κινήματος είχαν ξεχωριστή συνάντηση με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας, όπου μίλησε ο πρόεδρός της, Ρασάν Γουσούν και ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους τόπους του μακελειού, τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, Σάμπρα και Σατίλα. Εκεί, με την προστασία και την καθοδήγηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, το 1982, έγινε μια απ' τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων Παλαιστινίων, γυναικών και παιδιών. Στο χώρο, οι Λιβανέζοι εργάτες περιέγραψαν τα όσα συνέβησαν τις αιματηρές εκείνες μέρες. Από χτες και μέχρι σήμερα το απόγευμα, η αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, προκειμένου να εκφράσει και στο συριακό λαό τα βαθιά αισθήματα διεθνιστικής και εργατικής αλληλεγγύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δολοφονία στο νότο συντηρεί την ένταση(2013-07-18 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη των λαών καρφί στο μάτι των ιμπεριαλιστών(2008-10-05 00:00:00.0)
Μαζικά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας(2006-09-10 00:00:00.0)
Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για το Λίβανο(2006-08-27 00:00:00.0)
Αύριο η εκδήλωση για τη ΛΔ της Κορέας(2005-06-26 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες(2005-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ