Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Να εθιστούν οι νέοι σε αναγκαστική περιπλάνηση

Την ανάγκη ενίσχυσης της «κινητικότητας» των φοιτητών, ώστε να εθιστούν οι νέοι αυριανοί εργαζόμενοι από νωρίς στο μοντέλο του ευέλικτου και διαρκώς περιπλανώμενου εργαζόμενου, υπογραμμίζει η ΕΕ, όπως φαίνεται και από την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, «Σχετικά με τη διαδικασία της Μπολόνια και την κινητικότητα των φοιτητών» που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την έκθεση καταψήφισε το ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν, ενώ ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν ...λευκό.

Το ψήφισμα δεν κάνει βήμα πίσω από τους βασικούς στόχους της Μπολόνια: Δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων (που μετατρέπει το πτυχίο σε άθροισμα αποσπασματικών δεξιοτήτων), διάσπαση των πτυχίων σε κύκλους σπουδών, «αξιολόγηση»...

Εκείνο που υπογραμμίζει, βαδίζοντας την πεπατημένη του Μάαστριχτ και της «πέμπτης ελευθερίας» (της «ελεύθερης κυκλοφορίας της γνώσης», δηλαδή της κινητικότητας φοιτητών, επιστημόνων και λοιπού πανεπιστημιακού και διδακτικού προσωπικού), είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κινητικότητας. Προτείνει, μάλιστα, τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με την εισαγωγή και μιας «περιόδου κινητικότητας σε συνδυασμό με σπουδές» καθώς και «ενιαία ευρωπαϊκή φοιτητική ταυτότητα προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητικότητα». Εκείνο που ενδιαφέρει το κεφάλαιο, και έρχεται να το θεσμοθετήσει η ΕΕ, είναι ο εθισμός των νέων στο μοντέλο του ευέλικτου εργαζόμενου, που θα είναι «συνηθισμένος» στις αναγκαστικές μετακινήσεις και στην περιπλάνηση, ανάλογα με τις επιλογές του κεφαλαίου για το πού χρειάζεται ποιες ειδικότητες εργαζομένων προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του.

Προκειμένου να ενισχυθεί «η κινητικότητα και η απασχολησιμότητα», στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «το σύστημα πτυχίων τριών σταδίων (πτυχίο - μάστερ - διδακτορικό) θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο ευέλικτο ιδίως χρησιμοποιώντας το σύστημα "4+1" αντί του "3+2" για το πρώτο και το δεύτερο στάδιο».

Διατηρείται δηλαδή η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους, με την υποβάθμιση του πρώτου κύκλου από τον εξοβελισμό της επιστημονικής ειδίκευσης στα πάσης φύσεως «μεταπτυχιακά» (και μάλιστα όχι σε όλα!) και τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Η «υποχώρηση» δομικού χαρακτήρα από το «βρετανικό μοντέλο» του τριετούς μπάτσελορ (ένα χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία της Μπολόνια που είναι το 2010) δείχνει και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα κράτη - μέλη να «κόψουν» χρόνια από τα έτη φοίτησης...

Εχουν, όμως, τρόπους να φέρουν αργότερα και τις τριετείς σπουδές ...από το «παράθυρο». Αρκεί να σκεφτούμε ότι με το άνοιγμα της συζήτησης για το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση στη χώρα μας, τα επικρατέστερα σενάρια είναι εκείνα που μεταφέρουν το ταξικό φίλτρο της επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στα ίδια τα Πανεπιστήμια. Και μια από αυτές (η πρόταση του ΣΥΝ) μιλά για «προπαρασκευαστικό» έτος και τριετείς σπουδές! Το ταξικό ξεσκαρτάρισμα θα γίνεται στο τέλος του «πρώτου» έτους, το οποίο θα έχει «γενικό» χαρακτήρα, δε θα είναι σπουδές συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου (λέει ο ΣΥΝ) κι όσοι επιλέγονται να συνεχίσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα ακολουθούν τριετείς σπουδές.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λέει ο σοφός λαός μας. Με αυτόν τον τρόπο και τα πραγματικά έτη φοίτησης μειώνονται και δημιουργείται ακόμα μια «ταχύτητα» αποφοίτων: Εκείνων που παρακολούθησαν ένα «πρώτο» έτος (λίγο απ' όλα και στην ουσία τίποτα!), αλλά πετάχτηκαν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης στη συνέχεια... Πρόκειται μήπως για τον «σύντομο κύκλο σπουδών» που αναφέρεται σε εκθέσεις της Κομισιόν καθώς και στο Μπέργκεν;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης(2013-07-21 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ, η Μπολόνια και οι τριετείς σπουδές(2008-06-13 00:00:00.0)
Πώς προωθείται η υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο(2005-01-30 00:00:00.0)
Αντιγράφοντας τις αποφάσεις της Μπολόνια(2001-03-15 00:00:00.0)
Υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση(2001-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ