Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ «902»
Στις 6 Οκτώβρη το νέο πρόγραμμα

Περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση - Αξιόλογες ταινίες και σειρές σε πρώτη προβολή

Με τις ιστορικές πλέον τέσσερις ταινίες των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν για τη Χιλή του Αλιέντε και το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του Πινοτσέτ, ξεκινά το μεγάλο αφιέρωμα στον ανατολικογερμανικό κινηματογράφο η τηλεόραση του «902»
Με τις ιστορικές πλέον τέσσερις ταινίες των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν για τη Χιλή του Αλιέντε και το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του Πινοτσέτ, ξεκινά το μεγάλο αφιέρωμα στον ανατολικογερμανικό κινηματογράφο η τηλεόραση του «902»
Νέα βήματα κάνει η τηλεόραση του «902» με το πρόγραμμα της νέας σεζόν, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, έχοντας πάντα στο κέντρο της προσοχής της την πληρέστερη και περισσότερο ουσιαστική ενημέρωση των τηλεθεατών. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται ο τομέας ειδήσεων και ενημέρωσης και προστίθενται νέες ενημερωτικές εκπομπές, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα ξεκινά πλέον στις 8.30 το βράδυ, θα έχει διάρκεια 60 λεπτών και φιλοδοξεί να δίνει στους τηλεθεατές του «902» μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο βάρος στην προβολή και ανάδειξη της ουσίας των γεγονότων, αλλά και στην αποκάλυψη της εικονικής πραγματικότητας, που σφραγίζει το κυρίαρχο σήμερα τηλεοπτικό τοπίο. Οι υπάρχουσες μέχρι τώρα εκπομπές γενικής και θεματικής πολιτικής ενημέρωσης (ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ ΤΑΞΙΚΑ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΨΗ, 2η ΜΑΤΙΑ, ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ) συμπεριλαμβάνονται και στο νέο πρόγραμμα του σταθμού. Ταυτόχρονα, μια σειρά καινούριες εκπομπές έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον ενημερωτικό χαρακτήρα του προγράμματος. Ανάμεσα στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται μια ειδική εκπομπή αφιερωμένη στην 90χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, μια εκπομπή έρευνας των κοινωνικών προβλημάτων και καταστάσεων που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και άλλες τρεις, που θα έχουν αντικείμενο αντίστοιχα τα ζητήματα της Παιδείας, τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταναστών στη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ευρωένωση - Ευρωκοινοβούλιο.


Ταυτόχρονα, εμπλουτίζεται παραπέρα το πολιτιστικό - ψυχαγωγικό μέρος του προγράμματος του σταθμού, κρατώντας όλα τα στοιχεία του περσινού, προσθέτοντας νέες εκπομπές και δίνοντας μια μεγαλύτερη έμφαση στις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

Αξιόλογες ταινίες και σειρές

Στο νέο πρόγραμμα του «902» ο τηλεθεατής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ποιότητας, μακριά από την κυρίαρχη «συνταγή Χόλιγουντ» της βίας και του αίματος, της προβολής κάθε λογής μεταφυσικών και υπερφυσικών αντιλήψεων και λογικών, της διαστρέβλωσης της ιστορίας, της καλλιέργειας του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Κυριακή βράδυ θα υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον άγνωστο στην Ελλάδα, αλλά πολύ αξιόλογο, κινηματογράφο της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ). Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με τον Κύκλο της Χιλής, τη φημισμένη τετραλογία των ταλαντούχων Γερμανών κινηματογραφιστών Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκέρχαρντ Σόιμαν για τη Χιλή του Σαλβαντόρ Αλιέντε και το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Πινοτσέτ. Θα ακολουθήσει η προβολή μιας σειράς από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες των στούντιο DEFA της πρώην ΛΔΓ, όλες σε πρώτη τηλεοπτική προβολή και άγνωστες στην Ελλάδα, ενώ θα προβληθούν και οι άλλοι δύο ονομαστοί κύκλοι ντοκιμαντέρ/ταινιών των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του «Ρ», να σημειώσουμε ότι οι Χαϊνόφσκι - Σόιμαν ξεχώρισαν ανάμεσα στους αναρίθμητους μεταπολεμικούς ρεπόρτερ - κινηματογραφιστές χάρη στη μοναδική τους μέθοδο προσέγγισης και ανάλυσης των γεγονότων. Ακολουθώντας το μαρξιστικό πρότυπο της διαλεκτικής, αλλά και την μπρεχτική μέθοδο αποστασιοποίησης, πλησίαζαν τις μεγάλες μεταπολεμικές συγκρούσεις εμβαθύνοντας στους ισχυρισμούς των εμπλεκομένων, στην ανάλυση του αρχειακού υλικού, στην ενδελεχή μελέτη των ιστορικών στοιχείων και των διασταυρωμένων πληροφοριών. Η τόλμη και η ευελιξία των συνεργείων τους έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιστορία του σινεμά καθώς, συχνά, παρίσταναν τους φιλοαμερικανούς ρεπόρτερ εκμαιεύοντας απίστευτης ειλικρίνειας ομολογίες από βασανιστές, μισθοφόρους και καπιταλιστές. Το βασικό τους έργο χωρίζεται στον Κύκλο του Βιετνάμ, στον Κύκλο της Χιλής και τον Κύκλο του Ψυχρού Πολέμου.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ θα προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, στην ολότητά τους σχεδόν σε πρώτη προβολή και άγνωστες στο ελληνικό κοινό. Ταινίες, οι οποίες -εκτός των άλλων- δίνουν την ευκαιρία μιας προσέγγισης και γνώσης της σοβιετικής κοινωνικής πραγματικότητας των δεκαετιών 1970 και 1980, πριν τις δραματικές ανατροπές, η οποία υφίσταται σήμερα κάθε λογής κακοποίηση από τους εχθρούς των σοσιαλιστικών ιδεών.

Επίσης, από τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη θα ξεκινήσει η προβολή έξι νέων τηλεοπτικών σειρών. Ανάμεσά τους έχει ξεχωριστή θέση η γνωστή και στην Ελλάδα σειρά «17 στιγμές της Ανοιξης». Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του γνωστού Ρώσου συγγραφέα Γιουλιάν Σεμιόνοφ, που έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και τη χώρα μας (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ