Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονή Μεγίστης... επιχειρηματικότητας!

Μια άλλη μονή του Αγίου Ορους, η Μονή Μεγίστης Λαύρας, έβαλε «στο μάτι» τη νότια Σκύρο, προκειμένου να δημιουργήσει σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες... Αιολικά Πάρκα!

Η συγκεκριμένη Μονή παρουσιάζοντας χρυσόβουλα του 10ου αιώνα κατάφερε να βάλει στο χέρι 38.000 δημόσιας έκτασης στη νότια Σκύρο, το 20% της συνολικής έκτασης του νησιού! Το «κόλπο» και εδώ ίδιο και απαράλλαχτο με πολλές από τις άλλες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) το 2001 έβαλε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει. Αυτό γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Μονής και έτσι παραιτήθηκε το κράτος από τη διεκδίκησή της και από την αναίρεση που είχε υποβάλει το 2000 κατά της δικαστικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών που είχε δικαιώσει τη Μονή!

Ετσι απερίσπαστη η Μονή το 2005, με την παραίνεση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, σχεδίασε την επένδυση. Σύστησε εταιρεία με την ονομασία «Αιολική Νότιας Σκύρου ΑΕ» με εταίρους κατά 95% τη Μονή και 5% την εταιρεία «ΕΝΤΕΚΑ ΑΕ», με στόχο τη δημιουργία 10 αιολικών πάρκων, η παραγωγή των οποίων θα προσεγγίζει το 1/3 της ισχύος του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ Μεγαλόπολης! Πρόκειται να εγκαταστήσει 111 ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 100 μέτρων, στο όρος Κόχυλας το οποίο ουσιαστικά θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, αφού θα χρειαστούν εκσκαφές, διάνοιξη δρόμων κ.ά., παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού.

Την επένδυση, μάλιστα, σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και η Εθνική Τράπεζα, καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή της που περιέχεται στο σχετικό φάκελο, η Μονή Μεγίστης Λαύρας διαθέτει περιουσία ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Και βέβαια, με τέτοιο επιχειρηματικό «πνεύμα» που αναπτύσσει -με τη βοήθεια και των κυβερνώντων, ασφαλώς - σύντομα αυτή θα γίνει πολύ μεγαλύτερη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ