Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
67η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Φάρος στους αγώνες του λαού μας

Καταδικάστηκε η αντικομμουνιστική επίθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Με μαζική συμμετοχή, παλαίμαχοι αντιστασιακοί αγωνιστές, εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν, χτες το απόγευμα, την 67η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ με εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις (ΠΟΑΟ - ΠΕΑΕΑ) στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Δυναμικό «παρών» δήλωσε και η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή στην εκδήλωση πολυμελούς αντιπροσωπείας της.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του Κόμματος για την ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, μένοντας πιστό στο διεθνιστικό του καθήκον και στις αποφάσεις της 3ης Διεθνούς για την αντιμετώπιση και συντριβή του φασισμού. Επίσης, σημείωσε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής, όταν χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και για κοινωνική προκοπή.

Ο Ν. Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογράμμισε ότι η επική πατριωτική δράση του ΕΑΜ και του ΔΣΕ δείχνει ότι οι λαοί και η νεολαία μπορούν να φτάσουν και έφτασαν σε τεράστια επίπεδα αυτοθυσίας και ηρωισμού, όταν κατάλαβαν την τεράστια δύναμη που κατέχουν, όταν πάλεψαν για ανώτερα ιδανικά. Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι το 70% των μαχητών του ΔΣΕ ήταν νέοι άντρες και γυναίκες, μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία και υποσχόμαστε ότι το φωτεινό σας παράδειγμα δεν το τιμούμε μόνο αλλά δεσμευόμαστε ότι θα το ακολουθήσουμε, τόνισε απευθυνόμενος στους αγωνιστές.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης οι αντιστασιακοί προβάλλουν και διεκδικούν: Να επαναχορηγηθεί το αντιστασιακό επίδομα στις πενιχρές συντάξεις, που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν επαναχορήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επαναπατρισμό όλων των πολιτικών προσφύγων με κατάργηση του ρατσιστικού «Ελληνες το γένος». Ανέγερση μουσείου Αντίστασης στην Αθήνα, ανέγερση της προτομής του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη και του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, αποκατάσταση του παράνομου τυπογραφείου του ΕΛΑΣ στην Καλλιθέα, διεκδίκηση του γερμανικού δανείου και των αποζημιώσεων της Γερμανίας. Ζητείται από τον πρωθυπουργό να δεχτεί τους αντιστασιακούς να τον ενημερώσουν για τα αιτήματά τους.

Με το ψήφισμα καταγγέλλεται η νέα αντικομμουνιστική επίθεση του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί και ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισαν «την επαίσχυντη - κατάπτυστη πρόταση καθιέρωσης της 23ης Αυγούστου ως πανευρωπαϊκής ημέρας μνήμης κατά του ναζισμού - σταλινισμού». «Με την κατάπτυστη αυτή πρόταση, τονίζεται στο ψήφισμα, γίνεται προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και εξίσωσης του φασισμού - ναζισμού με τον σοσιαλισμό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η πρώην ΕΣΣΔ με ηγέτη τον Στάλιν έδωσε στον αγώνα αυτό 20 και πάνω εκατομμύρια από τον λαό της. Και, επομένως, η πρόταση αυτή αποτελεί ύβρη κατά των θυμάτων και ιδιαίτερα για τον Κόκκινο Στρατό, που με τις τεράστιες αυτές θυσίες απελευθέρωσε τους λαούς που στέναζαν κάτω από την μπότα του φασίστα επιδρομέα», υπογραμμίζεται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΑ, ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Παύλος Ναθαναήλ, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Διον. Γεωργάτος, παλαίμαχος Μακρονησιώτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ