Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΣΚ
Βοούν τα προβλήματα σχολικής στέγης...

...κι ο υπουργός προσπάθησε να διαφημίσει το κυβερνητικό «έργο» σ' αυτόν τον τομέα

Την ώρα που χιλιάδες παιδιά (όσα χώρεσαν) στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλα νηπιαγωγεία, την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν ακόμα με το καθεστώς της διπλοβάρδιας, την ώρα που σε πολλά σχολεία ακόμη «βασιλεύουν» τα ...κοντέινερ και δεν έχουν επισκευαστεί οι ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί των τελευταίων χρόνων, ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να διαφημίσει το «έργο» της κυβέρνησης στον τομέα της σχολικής στέγης, κατά την επίσκεψή του, χτες, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Συγκεκριμένα, ενώ η διπλοβάρδια στο Δήμο Αθήνας (με επίσημα στοιχεία του ΟΣΚ) βρίσκεται στο 12,1% και στη Θεσσαλονίκη «καλπάζει» πολύ ψηλότερα, ο Ευ. Στυλιανίδης προτίμησε να αναφερθεί στο πανελλαδικό ποσοστό της διπλοβάρδιας (προσμετρώντας δηλαδή και επαρχιακές περιοχές που ουδέποτε είχαν τέτοιο πρόβλημα) ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σήμερα στο 2,3% και θα συνεχίσει να μειώνεται με την κατασκευή 1.233 νέων σχολικών μονάδων μέχρι το 2012. Αυτές οι διακηρύξεις του, βέβαια, δεν απαντούν στο πρόβλημα σήμερα, ούτε και ανακουφίζουν π.χ. το 8,2% των σχολείων της Αθήνας που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, τα δεκάδες σχολεία που λειτουργούν σε απαράδεκτες συνθήκες, όπως σε «κοντέινερ», υπόγειες αίθουσες, προσθήκες αιθουσών στις αυλές, που λειτουργούν με κακή συντήρηση κ.ο.κ.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο επίσης, για προδιαγραφές που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για τα ΑμΕΑ, την ίδια ώρα που 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και που στη Νομαρχία Αθήνας δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί σε 5.500 σχολεία, εκ των οποίων 4.800 χρονολογούνται πριν το 1959, αλλά την ίδια ώρα δεκάδες αίθουσες λειτουργούν σε κοντέινερ και μαθητές μένουν «άστεγοι», γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές από σεισμούς που έχουν γίνει (ακόμα και από το σεισμό του 1999!).

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το συνολικό ποσό που επενδύθηκε στα σχολικά κτίρια στη χώρα (ΟΣΚ, ΠΕΠ, ΥΠΕΣΔΑ, κ.τ.λ.) την τελευταία τετραετία φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Είναι όμως, φανερό, ότι ακόμα κι αν μοιάζει μεγάλο το ποσό παραμένει πολύ, πολύ πίσω από τις ανάγκες, αφού τα προβλήματα βοούν! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες για όλα τα νήπια και προνήπια, χρειάζεται να φτιαχτούν 1.000 νέα νηπιαγωγεία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ