Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η φτωχή αγροτιά στο «αμήν»

Η χειρότερη χρονιά, στις τελευταίες δεκαετίες, είναι η φετινή για τους μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους. Το «πάγωμα», ή και η πτώση των τιμών παραγωγού των προϊόντων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές των επιδοτήσεων και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, έφεραν νέα, δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Αν σ' όλα αυτά προστεθεί και η γενικότερη ακρίβεια που βαρύνει και την αγροτική οικογένεια, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα ρούχα, στα φάρμακα, στις συγκοινωνίες, στους λογαριασμούς του ρεύματος, του τηλεφώνου, του νερού, στα δημοτικά τέλη και τα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα που συνεπάγεται η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, γίνεται φανερό ότι η κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι τραγική.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού είναι αποκαλυπτικά: Το καλαμπόκι πουλιέται, φέτος, 17 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι η τιμή εκκίνησης ήταν 27 λεπτά. Στα ίδια ποσοστά κινείται η μείωση της τιμής στα σιτηρά, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στις αποθήκες των παραγωγών και των Ενώσεων Συνεταιρισμών. Φτηνότερα από πέρσι θα πουληθεί το βαμβάκι και εξευτελιστικές παραμένουν οι τιμές στο γάλα και το κρέας. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για το κόστος παραγωγής: Η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα φτάνει το 40%, στο 30%, κατά μέσο όρο, αυξήθηκε η τιμή των λιπασμάτων και μικρότερες, αλλά σημαντικές, αυξήσεις επιβλήθηκαν στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους, στα μηχανήματα, ενώ το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους έχει εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Η αιτία για τη βαριά επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων είναι γνωστή. Βρίσκεται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» παρέδωσε την εργαζόμενη αγροτιά «στα νύχια» των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος της και θησαυρίζουν από τον ιδρώτα της. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Και τα χειρότερα έρχονται με τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ και τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα που προωθούνται.

Αυτή η πολιτική είναι ανάγκη να ανατραπεί. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ενας αγώνας που για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική χρειάζεται να συντονιστεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα παλεύει για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ. Ετσι θ' ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία, μέσω της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθήσει την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ