Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διογκώνεται το πρόβλημα της στέγασης

Οι τρεις μεγάλες φοιτητικές εστίες της Αθήνας, που έχει στην ευθύνη του το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), μπορούν να εξυπηρετούν περίπου 1.760 οικότροφους φοιτητές και σπουδαστές. Οι θέσεις όμως, που μπορούν να διατεθούν σε νέους φοιτητές και σπουδαστές δε φτάνουν τις 400 και μάλιστα δεν είναι όλες για πρωτοετείς αλλά και για δευτεροετείς και τριτοετείς. Αριθμός που βρίσκεται πάρα πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, σε μια περίοδο μάλιστα που ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αυξάνεται.

Κατά κοινή ομολογία οι αιτήσεις ξεπερνούν πάντα τις διαθέσιμες θέσεις, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη να μένουν απ' έξω και να αναζητούν την τύχη τους στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, των οποίων οι τιμές αυξάνονται με άλματα.

Στην περιοχή του Ζωγράφου και των Ιλισίων που είναι κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από τις 65.000 και 70.000 και φτάνουν μέχρι και τις 100.000 . Τα μεσιτικά γραφεία χαρακτηρίζουν αυτές τις περιοχές «φαρμακεία» και επισημαίνουν ότι έχει παρατηρηθεί φέτος εκτίναξη των τιμών. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια στις γκαρσονιέρες είναι αυξημένα κατά 10-15% σε σχέση με πέρσι κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει έλλειψη στα μικρά διαμερίσματα. Υπάρχει βέβαια η λύση της συγκατοίκησης που προτείνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, όμως δεν είναι πάντα εφικτή, ενώ τα δυάρια, δεν είναι πιο οικονομικά για δυο φοιτητές σε περιοχές μακριά από αυτές που είναι συγκεντρωμένα τα πανεπιστήμια.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ