Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Με την Κούβα της αντίστασης και του αγώνα

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες το Σάββατο, χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στη Διεθνούπολη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Νησί της Επανάστασης

Στο πλευρό του λαού της σοσιαλιστικής Κούβας βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο της Διεθνούπολης - παρά τη βροχή και την κακοκαιρία - χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον κουβανικό λαό και στους πέντε Κουβανούς πατριώτες.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και θερμή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίζουν να στηρίζουν τον κουβανικό λαό, την Επανάσταση, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την άρση του απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Τα συνθήματα σε ελληνικά και ισπανικά διαδέχονταν το ένα το άλλο, η πίστη στον αγώνα του κουβανικού λαού αλλά και η οργή που γίνεται αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Να ενισχύσουμε τη συμπαράστασή μας

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης, του ΚΚ Κούβας, που δίνουν θάρρος στους λαούς του πλανήτη για ένα άλλο μέλλον - το σοσιαλιστικό - για τον οποίο και αγωνίζεται εδώ και 90 χρόνια το ΚΚΕ και 40 χρόνια η ΚΝΕ. Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης στην Κούβα, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές συνέπειες των δύο κυκλώνων που έπληξαν τη χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των «5», που έχουν γίνει σύμβολο όλων των επαναστατών, των αντιιμπεριαλιστών.

«Δε θα σπάσουν την αξιοπρέπειά μας»


Μεταφέροντας τους επαναστατικούς χαιρετισμούς στο όνομα του λαού του Φιντέλ, του Ραούλ, του ΚΚ Κούβας και της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών της Κούβας, ο Ραϊλάν Ροντρίγκες Μπαρμπάν, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, σημείωσε ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί τους «δεν μπόρεσαν να σπάσουν την αξιοπρέπεια του κουβανικού λαού», ενώ πρόσθεσε ότι η Κούβα έχει δεχτεί αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο, για να ξεπεραστούν τα καταστροφικά πλήγματα των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ». «Καρπούς της διεθνιστικής αλληλεγγύης», όπως τόνισε, «που εδώ και μισόν αιώνα έχει σπείρει η Κούβα, μαζί με τις αξίες του προλεταριακού διεθνισμού, της αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, του αγώνα για την ειρήνη, τη φιλία. Δε στέλνουμε στρατιώτες στους άλλους λαούς, στέλνουμε γιατρούς για να υπηρετήσουν την υγεία και τη ζωή».

Σε ό,τι αφορά τους «5», ο Κουβανός νεολαίος κάλεσε τους νέους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους, επειδή προσπάθησαν να προστατεύσουν το λαό από το θάνατο και την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ περπατούν ελεύθεροι εγκληματίες όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, αυτουργός της κατάρριψης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να νικούμε ενωμένοι, όλοι μαζί κάτω από τις καλύτερες αξίες του Μαρξισμού - Λενινισμού, των ιδεών του Φιντέλ, του Τσάβες, του Εβο Μοράλες και όλων των ηγετών και των λαών που αγωνίζονται για την πρόοδο της ανθρωπότητας», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να σπέρνουμε την αλληλεγγύη, τον αντιιμπεριαλισμό, την ενότητα και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς (...) Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να νικήσουμε οριστικά και θα πούμε, ό,τι μας είπε ο Τσε Γκεβάρα όταν μας αποχαιρετούσε: "Μέχρι την τελική νίκη", "Σοσιαλισμός ή Θάνατος","Πατρίδα ή θάνατος","θα νικήσουμε"».

Παράδειγμά μας η γενναία αντίσταση της Κούβας

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) Τιάγο Βιέιρα από την Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η ΠΟΔΝ στη συσπείρωση της νεολαίας του κόσμου γύρω από ζητήματα αλληλεγγύης προς την Κούβα, την Επανάσταση. Στη συνέχεια τόνισε ότι μετά τους καταστροφικούς κυκλώνες χρειάζεται «μια ιδιαίτερη κινητοποίηση για την εξασφάλιση της συνέχισης της ευημερίας της κουβανικής οικονομίας», ώστε τα επιτεύγματα «να διατηρηθούν όπως το θέλει ο κουβανικός λαός ακόμα και να ενισχυθούν». Πρόσθεσε επίσης ότι άμεσα πρέπει να τερματιστεί ο αποκλεισμός στην Κούβα τονίζοντας ότι «δεν είναι δίκαιο μόνο και μόνο επειδή μια χώρα αποφασίζει να είναι κυρίαρχη και όχι σύμμαχος της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, να μην της δίνεται το δικαίωμα να οικοδομήσει το μέλλον της ανάλογα με τη θέληση του λαού της». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κούβα που «κάνει αποστολές αλληλεγγύης σε όλες τις γωνιές του κόσμου και που δε δίστασε να προσφέρει βοήθεια στον αμερικανικό λαό μετά από τον τυφώνα "Κατρίνα"». Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί η στήριξη της ΠΟΔΝ στη γενναία αντίσταση της Κούβας, τονίζοντας ότι «με τον οργανωμένο αγώνα μας στα σχολεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις μικρές και μεγάλες πόλεις μπορούμε και αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλισμό και σίγουρα θα τον νικήσουμε!».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Κώστας Τουμασάτος, αφού αναφέρθηκε στις πρώτες μέρες της Κουβανικής Επανάστασης και την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας από την τυραννία του δικτάτορα Μπατίστα, τόνισε ότι ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 50χρονα της Κουβανικής Επανάστασης, στην αλληλεγγύη των «5» και στην καμπάνια οικονομικής βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες.

Τα 50 χρόνια της Επανάστασης είναι χρόνια «συνεχών προσπαθειών αποτίναξης της καθυστέρησης, αντίστασης σε απειλές πολέμου, άρνησης υποταγής, απόκρουσης των αλλεπάλληλων ποικιλόμορφων επιθέσεων στρατιωτικών, πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, βαθέματος του επαναστατικού προτσές για τη σοσιαλιστική μετεξέλιξη της κοινωνίας, κάτω από τη λαμπρή καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της επαναστατικής κυβέρνησής της» και συμπλήρωσε «πως σήμερα η Κούβα εξακολουθεί να μάχεται, να παραδειγματίζει, να εμπνέει με το ηρωικό της πείσμα και να αντιστέκεται αποτελεσματικά στη νέα επιβολή, στον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, κρατώντας ψηλά τη σημαία της, υπερασπιζόμενη την εδαφική της ακεραιότητα, την εθνική της ανεξαρτησία, την αξιοπρέπειά της, το σοσιαλισμό».

Παίρνοντας το λόγο, ο Πέντρο Μεντβίδες, μέλος ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας τόνισε μεταξύ άλλων πως παρά τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Κούβα «ο αγώνας του κουβανικού λαού δε ζημιώθηκε», αλλά γίνεται και πιο δυνατός. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί επείγουσα βοήθεια στον κουβανικό λαό, αλλά και να ασκηθούν πιέσεις στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, ώστε να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να τερματίσει τον αποκλεισμό. «Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Κούβα απ' ό,τι όλοι οι κυκλώνες μαζί».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρέσβης της Κούβας Έρμες Ερέρα Ερνάντες, και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση, παρά το κακό κλίμα, βροχή και κρύο έκλεισε με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο όπως αξίζει στην επανάσταση της Κούβας. Το ιταλικό συγκρότημα «Banda Bassoti» που αποτελείται από εργάτες - που όπως είπαν πάντα παίζουν με την κόκκινη σημαία στο χέρι - που δεν μπόρεσε να κάνει την προγραμματισμένη συναυλία του, αφιέρωσε στη σοσιαλιστική Κούβα, δύο γνωστά ιταλικά επαναστατικά τραγούδια, που έπαιξε «ακαπέλα», το «Αβάντι Πόπολο» και το «Μπέλα Τσάο», που ξεσήκωσε τους παραβρισκόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ