Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σωσίβιο στο πολιτικό σύστημα

Καθημερινά επιβεβαιώνεται η διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας απ' την ασκούμενη πολιτική και φυσικά τους στυλοβάτες αυτής, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η προσπάθεια «αναστήλωσης» του κύρους των πολιτικών εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, αναχαίτισης ριζοσπαστικών διεργασιών, άμβλυνσης της δυσαρέσκειας και οργής του λαού, με απώτερο στόχο τον εγκλωβισμό του «εντός των τειχών» του συστήματος.

Ανάμεσα στα άλλα σωσίβια του δικομματισμού και των συμφερόντων που αυτός πολιτικά εκπροσωπεί, «κολυμπά» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κι ας διατείνεται πως θέλει να «σώσει» το λαό. Ηταν αποκαλυπτικός ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά και σε άλλες δηλώσεις του χτες, καλώντας το ΠΑΣΟΚ σε κοινή δράση πάνω σε μια δέσμη έξι προτάσεων. Μια συνέντευξη «βούτυρο στο ψωμί» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο Αλ. Αλαβάνος προσπαθεί να «αποκαθάρει» και να εμφανίσει στο λαό σαν «δύναμη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης»! Το ίδιο είχε κάνει λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας τα «θετικά αισθήματα» που του προκάλεσε η εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «έχει μετατοπιστεί στα αριστερά της πολιτικής ζωής»!

Κι όμως, δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες, απ' όταν ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήριζε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σαν «κάθοδο στον Αδη» για το κόμμα του. Τι μεσολάβησε άραγε; Και έρχεται τώρα να το καλέσει σε κοινή δράση, για να μην πουληθεί η «Ολυμπιακή», παραγράφοντας τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της, για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ξεχνώντας πως επί ημερών ΠΑΣΟΚ άρχισε η «αποψίλωση» του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Να αγωνιστούν μαζί για το Βατοπέδιο, για την απλή αναλογική, ξεχνώντας τα «Βατοπέδια» της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. παραμερίζοντας τελικά την αντιλαϊκή πολιτική, στην οποία το κόμμα αυτό ορκίζεται.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δικαίωμά του. Προσφέρει όμως χείριστες υπηρεσίες στο λαό, όταν, για να φιλοτεχνήσει την εικόνα που θέλει για τον δυνάμει σύμμαχό του, ισχυρίζεται πως αρκούν μερικά χρόνια στην αντιπολίτευση για να το μεταλλάξουν από κόμμα εκφραστή της άρχουσας τάξης σε κόμμα εκφραστή των λαϊκών συμφερόντων. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαλέξει στρατόπεδο από χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει. Το γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το επιλέγει για συνομιλητή και σύμμαχο λέει πολλά για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του.

Εσωτερική υπόθεση του συστήματος είναι η επιλογή που θα προκριθεί, με την ελπίδα της διάσωσής του από ένα λαό που μπορεί να κάνει την οργή δύναμη ρήξεων και ανατροπών. Μπορεί να επιλεγεί κραταιός δικομματισμός, μπορεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Σενάρια όλα αντιλαϊκά. Δε θα προσφέρουν παρά μόνο νέα προβλήματα στο λαό. Τον οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει συνειδητά προτείνοντάς του για λύση τη φενάκη του αντικυβερνητικού μετώπου. Οπως είπε χτες ο Αλ. Αλαβάνος «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στη ΝΔ».

Πραγματική διέξοδος για το λαό υπάρχει, αλλά δε βρίσκεται στη διαρκή εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο κομμάτων που πολιτική τους έχουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, βρίσκεται στη συγκρότηση της δικής του συμμαχίας, στην αποφασιστική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκφραστές, έως την οικοδόμηση της δικής του εξουσίας. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(2010-01-27 00:00:00.0)
Για να εγκλωβίσουν το λαό(2008-09-25 00:00:00.0)
Επιμένουν...(2008-09-24 00:00:00.0)
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ...(2008-09-23 00:00:00.0)
Λένε «ναι» στις προγραμματικές συγκλίσεις(2008-06-04 00:00:00.0)
Οραματίζονται τη «μεγάλη αριστερά» της διαχείρισης(2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ