Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«SIEMENS HELLAS»
Λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Πετάει στο δρόμο 240 εργαζόμενους, που από χτες πραγματοποιούν επ' αόριστον κατάληψη. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ

Τις συνέπειες του ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών βιώνουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι της «Ζήμενς»
Τις συνέπειες του ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών βιώνουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι της «Ζήμενς»
Με κατάληψη επ' αόριστον του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη απάντησαν οι 240 εργαζόμενοι στην απόφαση της SIEMENS HELLAS («Ζήμενς») να βάλει σταδιακά λουκέτο μέχρι τον Απρίλη του 2009. Η πολυεθνική ανακοίνωσε την απόφασή της χτες το μεσημέρι, αφού πρώτα εξασφάλισε την άδεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση του 51% της «Siemens Enterprise Networks» (SEN) στην αμερικανική επενδυτική «Gores Group». Η απόφαση προβλέπει την παύση λειτουργίας του εργοστασίου -μετά από 44 χρόνια- τον Οκτώβρη και σταδιακή «απαλλαγή» από το προσωπικό με απολύσεις, «εθελούσιες» και μη ανανέωση συμβάσεων μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απρίλη.

Την ανησυχία τους για το προδιαγεγραμμένο λουκέτο είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι και στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο εργοστάσιο, με αφορμή τη ΔΕΘ. Ο νέος ιδιοκτήτης επιδιώκει να πάρει το εργοστάσιο απαλλαγμένο από εργαζόμενους. Γι' αυτό και η πολυεθνική προχωράει σε μαζικές εκκαθαρίσεις του προσωπικού, που ξεπερνάει τα 480 άτομα, αν συνυπολογίσει κανείς και τους εργαζόμενους σε εργολάβους της πολυεθνικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι σε χτεσινή Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν την άμεση κατάληψη του εργοστασίου, με αίτημα να παραμείνει ανοιχτό και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου και ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους. Στο κατειλημμένο εργοστάσιο, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του Κόμματος που ανέδειξε την πολιτική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την οποία στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σαν τη βασική αιτία για το λουκέτο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στρέψουν τα πυρά τους σ΄ αυτήν την πολιτική και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να γίνει ο αγώνας υπόθεση όλων των εργαζομένων της πόλης. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται αύριο με νέα συγκέντρωση, στο δρόμο μπροστά από το εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ