Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γλωσσική βιομηχανία» θέλει η ΕΕ!

Την ενσωμάτωση και της γλώσσας στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την προστασία και ανάπτυξη της πολυγλωσσίας, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, «εφευρίσκοντας» μάλιστα και τον όρο ...«γλωσσική βιομηχανία»!

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Πολυγλωσσία: πλεονέκτημα για την Ευρώπη και κοινή δέσμευση», αποτελεί ουσιαστικά την «επιτομή» των θέσεων του «επιχειρηματικού φόρουμ» που συστάθηκε εδώ και ένα χρόνο στο πλαίσιο της ΕΕ με «σύνθημα»... «Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες»!

Χαρακτηριστικά, στην παράγραφο με τίτλο «Γλώσσες και ανταγωνιστικότητα» σημειώνεται ότι «μια ...μελέτη της Επιτροπής για τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομία της ΕΕ οι ελλείψεις γνώσεων ξένων γλωσσών στις επιχειρήσεις υπολόγισε ότι το 11% των κοινοτικών ΜΜΕ που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα χάνουν μερίδια αγοράς λόγω των γλωσσικών εμποδίων»! Επιπλέον, «όπως επισήμανε το επιχειρηματικό φόρουμ, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικές ενώσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων για διάφορες λειτουργίες. Η εφαρμογή τέτοιων στρατηγικών γλωσσικής διαχείρισης θα είχε επίσης θετική επίδραση στη "γλωσσική βιομηχανία", παρέχοντας υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας και πολυγλωσσική τεχνολογία»!

Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν συμφέρον «να επενδύσουν στη γλωσσική κατάρτιση και, σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, να οργανώσουν συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, (...) να χρηματοδοτήσουν γλωσσικά μαθήματα και να αναπτύξουν άλλες μεθόδους βελτίωσης των γλωσσικών στρατηγικών».

Μάλιστα, τα κράτη - μέλη καλούνται να στηρίξουν επιπλέον την παραπαιδεία δίνοντας «μεγαλύτερη αξία» και αναπτύσσοντας «περαιτέρω τις γλωσσικές δεξιότητες που αποκτώνται εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ