Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ακυρώστε την παραχώρησή τους σε μονές, Εκκλησία, ιδιωτικές εταιρείες

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ακύρωση παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων σε μονές, Εκκλησία και ιδιωτικές εταιρείες, κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Στην Επίκαιρη Ερώτηση, πιο συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής σημειώνει:

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης για να παγώσει τη διαδικασία ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων (δάση, οικόπεδα, λίμνες, παραλίμνια, ακτές) μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Μονής Βατοπεδίου, δεν την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες για το γνωστό "σκάνδαλο" αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής, 27.000 στρεμμάτων, στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας και της παροχής πλουσιοπάροχων ανταλλαγμάτων σ' αυτήν.

Το διαχρονικό πολιτικό σκάνδαλο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είναι γεγονός. Δεν μπορεί επίσης να κρύβεται πίσω από την παρέμβαση και το πόρισμα Σανιδά, που θεωρεί "παραπλανημένους" υπουργούς και υφυπουργούς που προέβησαν στην αναγνώριση της κυριότητας της Μονής.

Το όλο θέμα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημοσίων εκτάσεων έχουν παραχωρηθεί σε μοναστήρια, στην Εκκλησία, σε επιχειρηματίες με βυζαντινά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλια και οθωμανικά φιρμάνια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας (μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν 82.000 στρέμματα).

Επειδή υπεύθυνες για το πολιτικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων "σκανδάλων" είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, εάν η κυβέρνηση:

  • Θα καταργήσει την απόφαση αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της μονής Βατοπεδίου στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας και θα ακυρώσει όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων της ΚΕΔ με τη μονή Βατοπεδίου.
  • Εάν θα πάρει πρωτοβουλίες για αλλαγή του όλου θεσμικού πλαισίου, ώστε τα δάση, οι ορεινοί όγκοι κλπ. να θεωρηθούν δημόσια περιουσία και να παραχωρηθούν από τα μοναστήρια, εκκλησίες και επιχειρηματίες στο Δημόσιο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ