Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα ημίμετρα αρκείται η κυβέρνηση

Η αρμόδια υφυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Σπ. Στριφτάρη δε δεσμεύθηκε για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τις συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη.

Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης από την τιμή των καυσίμων και - εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία - διατύπωσε την εξής άποψη: Ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζει τα κατώτατα επιτρεπόμενα όρια στην ΕΕ και στο πετρέλαιο κίνησης και τους αγρότες υπάρχει μία επιστροφή της τάξης του 40% και θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της επιστροφής με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

Αναφερόμενη στους ιδιοκτήτες των φορτηγών επικαλέστηκε την προχτεσινή τους συμφωνία με την κυβέρνηση και είπε ότι στο πετρέλαιο κίνησης επήλθε μία αύξηση της αναμενόμενης μείωσης που ανήλθε στις 11 δραχμές. Οσο δε για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος (χωρίς να πει σε ποιους θα δοθεί αυτή η εφάπαξ ενίσχυση και με ποια κριτήρια) το οποίο θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Μεταφέροντας τη θέση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης στην τοποθέτησή του είπε ότι τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ αφού ο κόσμος αγοράζει από τώρα πετρέλαιο και δεν περιμένει μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε και στους ψαράδες που και αυτοί αγοράζουν πετρέλαιο με τιμές πολύ μεγαλύτερες από πέρσι, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε θα πάρει και άλλα μέτρα πέρα από το εφάπαξ βοήθημα ή την επιστροφή.

«Θα μπορούσε, είπε, να μειώσει το ΦΠΑ και ας αφήσει η κυβέρνηση το σλόγκαν ότι δεν αφήνει η ΕΕ. Στο ηλεκτρικό ρεύμα που ζήτησε η κυβέρνηση από την ΕΕ να μειωθεί ο ΦΠΑ, εκεί μειώθηκε. Θα μπορούσε ακόμα να μειώσει και τον ειδικό φόρο».

Το κυριότερό όμως, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι να κάνει η κυβέρνηση αυτό που λένε οι βενζινοπώλες και να ανακοινώσει πόσα κερδίζουν τα διυλιστήρια και πόσα οι εταιρίες για να μάθει ο κόσμος πού οφείλεται η μεγάλη τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης.

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι είναι ψέματα τα όσα λέγονται ότι μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 11 δρχ και ζήτησε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές αφού η ενδεικτική τιμή που ισχύει σήμερα δε λέει τίποτα και απλώς η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από 1-1-2003 με «ηλεκτρονικές» αποδείξεις λιανικής(2002-10-10 00:00:00.0)
Εγκαταλείπονται στο όνομα των «ελεύθερων αγορών»(2001-10-19 00:00:00.0)
Το πετρέλαιο άναψε φωτιές στα λαϊκά νοικοκυριά(2000-10-22 00:00:00.0)
Μειώνονται οι τιμές, αλλά στα χαρτιά(1998-10-08 00:00:00.0)
Με πετρέλαιο "δουλεύουν" τους αγρότες(1998-08-21 00:00:00.0)
"Πυροτέχνημα" η εξαγγελία για φτηνό πετρέλαιο;(1995-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ