Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μάης του '36: Τέχνη και Εργατική Τάξη

Εκδήλωση - συζήτηση στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Motion Team

Μέσα από το πρίσμα της σχέσης αλληλεπίδρασης του αγώνα της Εργατικής Τάξης και της Τέχνης, στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, το βράδυ της Κυριακής 14 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα Θεάτρου - Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Μάης '36: Τέχνη και Εργατική Τάξη» με σημείο αναφοράς το έργο του Γιάννη Ρίτσου, «Επιτάφιος», και εισηγητές τη βουλευτή του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη και το χαράκτη Γιώργο Φαρσακίδη. Εγινε ζωντανή συζήτηση με παρεμβάσεις από το ακροατήριο για τη στρατευμένη Τέχνη, τους καλλιτέχνες που εκφράσανε τους πόθους και τις αγωνίες του λαού, αγγίζοντας το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τον ιδεολογικό πόλεμο που γίνεται μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην κοινωνία ενάντια στους καλλιτέχνες που στρατεύονται στους αγώνες και τη ζωή της εργατικής τάξης.

Η Λίλα Καφαντάρη σημείωσε ότι ο Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου αν και δημιουργήθηκε στην εποχή που κυριαρχούσε το πνεύμα του μοντερνισμού στην ποίηση, ακολουθεί άλλο δρόμο αξιοποιώντας με εξαιρετικό τρόπο το δημοτικό τραγούδι και το λαϊκό μοιρολόι. Ο Γ. Ρίτσος με τον «Επιτάφιο», σημείωσε, δεν είναι εκφραστής μιας παράδοσης που σβήνει αλλά, αντίθετα, είναι πρωτοπόρος που χρησιμοποιεί ποιητικούς τρόπους με πολύ βαθιές ρίζες στη λαϊκή συνείδηση. «Εβδομήντα δύο χρόνια μετά τη σύνθεσή του ο "Επιτάφιος" τραγουδιέται, συγκινεί, ξεσηκώνει» σημείωσε η ομιλήτρια.


Motion Team

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Φαρσακίδης διάβασε τα παιδικά του βιώματα από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, τότε που διατηρούσε η οικογένειά του καφενείο στο Ντεπώ και πήγαιναν σε αυτό «μπολσεβίκοι» αλλά και κάποιοι χαφιέδες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορία κομμουνιστών που μαρτύρησαν κι εκτελέστηκαν σε αυτό το Στρατόπεδο.

Συγκεκριμένα, μίλησε για την ομάδα Ελλήνων κομμουνιστών που, εθελοντικά, είχαν πάει να πολεμήσουν στον ισπανικό εμφύλιο και κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν αργότερα στο Στρατόπεδο του «Παύλου Μελά». Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Σακαρέλος, δραπέτης από τις φυλακές της Αίγινας, στάθηκε ο κύριος οργανωτής του λόχου των Ελλήνων εθελοντών στην Ισπανία, κι ο Αναγνώστης Δεληγιάννης, δραπέτης από την εξορία στον Αϊ Στράτη, που ήταν διοικητής του ελληνικού λόχου στην Ισπανία. Εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Ακόμα, οι κομμουνιστές Θανάσης Λαζανάς, Κούδας Σουλιώτης από την Ανατολική Μακεδονία. «Οι διεθνιστές προτίμησαν να πεθάνουν σαν κομμουνιστές και σαν Ελληνες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον ηρωισμό τους. Τη συζήτηση ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Τάσσου Ψαρά «Μάης».


Motion Team


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ