Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ρευστή η κατάσταση

Τη στήριξη Λατινοαμερικανών ηγετών έχει ο Εβο Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Κατακρεουργημένα κορμιά, εισβολές και επιθέσεις με μολότοφ σε σπίτια την ώρα που κοιμούνται οικογένειες, στρατιώτες τραυματίες από αληθινά πυρά, προπηλακισμοί μέχρι θανάτου, κυνηγητό, αγνοούμενοι... Ηταν 11η Σεπτεμβρίου, στην περιοχή Ελ Πορβενίρ της απομονωμένης επαρχίας Πάντο, όπου σημειώθηκε το μακελειό κατά ιθαγενών και αγροτών που διαδήλωναν ενάντια στον κυβερνήτη Λεοπόλντο Φερνάντες. Αλλά και σκηνές από περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Σάντα Κρους με δράστες ένοπλους που ανήκουν στη Νεολαία της Σάντα Κρους-UJC. Ο θάνατος και η βία προκειμένου να ανακοπεί το πρόγραμμα αλλαγών της κυβέρνησης του προέδρου Εβο Μοράλες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bolpress, BBC και Telesur, 28 αγρότες και ιθαγενείς και 3 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Το Πάντο από την Παρασκευή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος Μοράλες υπέγραψε και διάταγμα για τη χρήση πυρών. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια από ακραίες και βίαιες ομάδες που προκαλούν τη σύγκρουση μεταξύ των Βολιβιανών και απειλούν την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία» δήλωσε ο στρατηγός Λουίς Τρίγκο, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας. Πάντως λίγο αργότερα ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, μιλώντας σε μία γιγάντια διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα, τόνισε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες και επανέλαβε τα «περί διαλόγου». Πάντως, τόνισε ότι «νεκρός ή ζωντανός οι αλλαγές θα γίνουν νόμος και το Νέο σύνταγμα πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή ο Μάριο Κόσιο, κυβερνήτης της επαρχίας Ταρίχα, επαρχίας όπου ξεκίνησε ο τελευταίος και πιο βίαιος κύκλος των ταραχών της ολιγαρχίας, συνοδευόμενος και από τον ηγέτη της «Κοινωνίας των Πολιτών» Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, πραγματοποιούσε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Παράλληλα, την Κυριακή ζήτησαν από τους «οπαδούς τους» την άρση των αποκλεισμών των δρόμων και των οδικών αρτηριών.

Χτες, στο νέο γύρο των συνομιλιών του αντιπροέδρου με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος». Επίσης, χτες αναμενόταν να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος του UNASUR, με αντικείμενο την κρίση στη Βολιβία που απειλεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Μετά από ειδική πρόσκληση της οικοδέσποινας της συνάντησης, της προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, θα παραστούν και οι Μαρίνκοβιτς και Κόσιο για «να εκθέσουν τις απόψεις τους». Πάντως, ομόφωνα όλοι οι ηγέτες της περιοχής έχουν εκφράσει την απόλυτη στήριξή τους στην κυβέρνηση της Βολιβίας και στον πρόεδρο Εβο Μοράλες. Χτες, ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι δε δέχεται την πρόσκληση του προέδρου Μπους, να μεταβεί στο Λευκό Οίκο, σε ένδειξη συμπαράστασης στη Βολιβία, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Εβο Μοράλες, ενώ ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, μετά την επιστροφή του από το Περού και πριν μεταβεί στη Χιλή, με ιδιαίτερα σκληρό τόνο τόνισε ότι οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν τη «βαλκανοποίησή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ