Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σταθμός

Οι γονείς του μόνο που δεν πανηγύρισαν, όταν έγινε δεκτή η αίτηση στο δήμο. «Γλίτωσαν» το τεράστιο ποσό που χρειάζεται για έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Μόλις, όμως, έμαθαν το μηνιαίο αντίτιμο για το δημοτικό, το γέλιο τους κόπηκε. Πήγαν να ψελλίσουν κάτι για τα δικαιώματα του παιδιού τους που καταργούνται, κάτι για το κράτος που εμπορεύεται τα πάντα. Η κουβέντα δεν ολοκληρώθηκε, γιατί η μητέρα έπρεπε να φύγει για τη δεύτερη δουλειά της. «Πάλι καλά να λες», ψιθύρισε.

Μετά από λίγες μέρες, ήρθε η ώρα για τη νέα ζωή του μικρού. Το προηγούμενο βράδυ, για κάμποση ώρα, άκουγε συμβουλές για τη συμπεριφορά του με τα άλλα παιδάκια, για το σεβασμό που πρέπει να 'χει στην παιδαγωγό του. Το πρωί ο πιτσιρικάς δεν ήθελε να σηκωθεί απ' το κρεβάτι. Προτιμούσε τη σιγουριά του σπιτιού του, τη γιαγιά που δεν του χάλαγε χατίρι, τα δικά του παιχνίδια. Επιπλέον, δεν ήξερε εάν οι νέοι του φίλοι θα είναι συμπαθητικοί, όπως τα ξαδέρφια του και το κοριτσάκι που έμενε στο από κάτω διαμέρισμα. Με τα πολλά το πήρε απόφαση, κατάλαβε ότι δεν μπορεί να το αποφύγει.

Στο δρόμο, η μητέρα επανέλαβε τις συμβουλές για το νέο ξεκίνημα. Σε μια αποστροφή του λόγου της, του υποσχέθηκε ότι, την επόμενη χρονιά, θα πάει σε καλύτερο παιδικό σταθμό. Τι στο καλό, αφού θα περνάει τόσο καλά, γιατί να αλλάξει του χρόνου; Εφτασαν. «Εδώ είμαστε», είπε χαμογελώντας η μητέρα του. Απ' έξω δεν του άρεσε καθόλου. Η πολυκατοικία του σπιτιού τους είχε πιο ωραία είσοδο. Παρατήρησε ότι η ταμπέλα ήταν παλιά και βρώμικη, αλλά δε μίλησε.

Ενιωσε λίγο καλύτερα, μόλις είδε τόσα πολλά παιδάκια μαζεμένα. Δεν μπορεί, κάποια θα βρει να κάνει παρέα. Η «κυρία» ήταν πολύ γλυκιά, του εξήγησε ότι θα μάθει πολλά πράγματα, ότι αυτή θα είναι κάτι σα μαμά του, για τις ώρες που βρίσκεται στο σταθμό. Τον προέτρεψε να μην ντρέπεται και να μοιράζεται μαζί της κάθε επιθυμία και κάθε πρόβλημά του. Η μητέρα του, του έδωσε ένα φιλί, του ψιθύρισε «όπως είπαμε» κι έφυγε.

Βγήκε στο δρόμο κι αμέσως ξεφύσηξε, πιάνοντας το κεφάλι της. Πρόσεξε πως ο μικρός την παρατηρούσε απ' το παράθυρο. Της ήρθε να βάλει τα κλάματα, έκανε πως δεν τον είδε και προχώρησε. Ο σταθμός έμοιαζε με παλιό τριάρι κακοδιατηρημένο, το πάτωμα ήταν φθαρμένο. Υπαίθριο χώρο είχαν ονομάσει λίγα τετραγωνικά, στο πίσω μέρος, με «θέα» έναν τοίχο. Αναρωτήθηκε πώς ζουν εκεί μέσα τρυφερές ψυχές, πώς θα παίξουν, πώς θα χαρούν. Σ' ένα διαμέρισμα στοιβαγμένα 30 παιδιά. Ευτυχώς, φάνηκε συμπαθητική η κοπέλα.

Είχε αγωνία να ακούσει τις εντυπώσεις του. Επιτέλους, ήρθε το μεσημέρι. «Πώς τα πέρασες»; Ο μικρός, με βουρκωμένα μάτια, της απάντησε: «Δεν μπορώ ούτε να περπατήσω εκεί μέσα. Δε θέλω να ξαναπάω». Τον χάιδεψε και τον ρώτησε: «Η κυρία είναι καλή, δεν περάσατε όμορφα μαζί της;». Ο πιτσιρίκος έβαλε τα κλάματα: «Η κυρία δεν ξέρει εάν θα κάτσει όλη τη χρονιά». Την επόμενη μέρα η μητέρα του έμαθε, απ' την ίδια την κοπέλα, ότι η σύμβασή της λήγει σε λίγο καιρό. Ελπίζει στην ανανέωσή της...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η γυναίκα της ζωής μου(17/6/2011)
Ερχόμαστε...(14/6/2008)
Δώσε μου το χέρι σου(7/6/2007)
Το μαγαζάκι του... Λιούμπιτς(6/10/2006)
Χίτσκοκ: Ανταλλαγές και γνώσεις(29/5/1999)
Κλείνει Παιδικό Κέντρο(3/3/1995)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org