Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ΝΑΤΟ «αλωνίζει»!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ για τη συμμετοχή του πανεπιστημίου σε ΝΑΤΟικό πρόγραμμα πολεμικής έρευνας

Μια νέα ΝΑΤΟική απαράδεκτη προκήρυξη θέσεων εργασίας διανέμεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μετά τα προγράμματα «πρακτικής άσκησης» των φοιτητών του ΑΠΘ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά σχετίζεται με πολεμική έρευνα και η προκήρυξη γίνεται από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας στο πλαίσιο της διάδρασης του ΝΑΤΟ με επιστημονικούς οργανισμούς. Αντίστοιχα, η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διά του πρύτανη, Αναστάσιου Μάνθου, έχει διατυπώσει παλιότερα στον «Ρ» ως αναγκαία τη διαδραστική σχέση του πανεπιστημίου με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως ...το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

Την προκλητική αυτή συνέργεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του ΝΑΤΟ μέσω του μηχανισμού διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία, δηλαδή του Γραφείου Διασύνδεσης, καταδικάζει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. «Οι ευθύνες της Πρυτανείας είναι τεράστιες. Η ΝΑΤΟική Μηχανή του Πολέμου δεν έχει καμία θέση στο ΑΠΘ. Καλούμε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη νέα αυτή πρόκληση», τονίζει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ.

Τι σχεδιάζει το ΝΑΤΟ

Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο της προκήρυξης; Τι ζητάει το ΝΑΤΟ από το ΑΠΘ; Το ακριβές κείμενο δείχνει μια σχέση εξάρτησης των πανεπιστημίων με οργανισμούς, όπως η πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών το ΝΑΤΟ, που από θέση στρέφονται ενάντια στην ειρήνη, στη φιλία και την προκοπή των λαών.

«Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας διεξάγει μελέτες που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιτήρηση, τη βέλτιστη ανάπτυξη αντίμετρων ναρκών και συστήματα ενάντια σε υποβρύχιες επιχειρήσεις καθώς και το πιθανό όφελος των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη των σχετικών εννοιών επιχειρήσεων και τακτικής. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας εμπλέκεται στην ανάπτυξη πρωτότυπων εργαλείων επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ενώ συμμετέχει στο σχεδιασμό και την ανάλυση ναυτικών ασκήσεων και στρατιωτικών πειραματισμών. Πρόσθετα, παρέχει συμβουλές για την επιχειρησιακή έρευνα και λειτουργεί διαδραστικά μεταξύ των επιστημονικών μελετών και των επιχειρησιακών στόλων και διοίκησης του ΝΑΤΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ετσι, για άλλη μια φορά, το ΑΠΘ καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμβάλλοντας με το ερευνητικό του δυναμικό. Τώρα με την τεχνογνωσία των επιστημόνων του για τον επιχειρησιακό στόλο του ΝΑΤΟ και τη στελεχική ικανότητά τους για το διοικητικό του κέντρο, χτες με το «Intership Programme» («Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης») φοιτητών του για τη στελέχωση του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ, όπως, πριν, το 1999, με μελέτες επιστημόνων στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΝΑΤΟ «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» («Science for peace and security»).

Εύλογα προκύπτουν, λοιπόν, τα ερωτήματα: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του ΝΑΤΟ; Ποιος ευθύνεται που το ΝΑΤΟ αλωνίζει στα πανεπιστήμια και συνδέει την εκπαιδευτική κι ερευνητική διαδικασία τους με τους ληστρικούς και πολεμοκάπηλους στόχους της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών;

Εξω το ΝΑΤΟ από το ΑΠΘ

«Τα παραπάνω είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθείται από την ΕΕ και τα κόμματά της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνέπεια της πολιτικής που θέλει τα πανεπιστήμια υποταγμένα στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών, που μετατρέπει την επιστήμη σε μηχανισμό καταστροφής, καταπίεσης και σκοταδισμού και που θέλει τους αποφοίτους μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών, τους επιστήμονες συνένοχους», σημειώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ και υπογραμμίζει:

«Η έρευνα και τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο. Πρέπει να αποσκοπούν στην ανύψωση της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής στάθμης του συνόλου του λαού. Η ερευνητική πολιτική των πανεπιστημίων δεν μπορεί να καθορίζεται από τους κάθε είδους χρηματοδότες της: από τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων ή από τα ιδεολογικά, πολιτικά και στρατιωτικά ακόμη συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των μηχανισμών τους (προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ)». Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η παραγωγή νέας γνώσης είναι κοινωνικό προϊόν και σαν τέτοιο ανήκει σε όλους. Θεωρούμε την παραπάνω ενέργεια απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη μεσολάβηση του ΑΠΘ για την προώθηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, το οποίο ευθύνεται για το αιματοκύλισμα των λαών. Εχει σπείρει τον όλεθρο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με μόνο στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων ενέργειας κτλ. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι σύμφυτος με τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα, με πολύμορφα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ